Ivermectina, substanţa folosită în general de medicii veterinari pentru deparazitarea animalelor, dar care, în unele state, este administrată pacienților COVID, va fi autorizat drept tratament de către Slovacia, în lupta împotriva noului coronavirus.
Anunțul a fost făcut Zuzana Eliasova, purător de cuvântul a ministerului slovac al Sănătății.
Astfel, utilizarea ivermectinei în Slovacia, ca tratament pentru pacienţii COVID, va fi autorizată pentru în următoarele șase luni.
Ministerul slovac al Sănătății a anunţat că ivermectina este un medicament antiparazitar care are, de asemenea, un efect antiviral și antiinflamator foarte puternic în cazul COVID-19.
„Acest lucru este susținut de un număr tot mai mare de studii care demonstrează că este eficient, nu numai în cadrul modelelor in-vitro și animale, ci și în multe cazuri clinice din centre și țări din întreaga lume.
Medicamentul este deja folosit în țări precum Franța, SUA, Suedia și Norvegia”, a mai spus Eliasova, potrivit tasr.sk.
Pe lângă spitale, medicamentul va fi disponibil în farmaciile din Slovacia, pe bază de rețetă.
Vlad Voiculescu a anunțat, miercuri, că a cerut o opinie de la Agenția Națională a Medicamentului cu privire la ivermectină.
Ministrul Sănătății a fost întrebat, la o conferință de presă pe tema vaccinării în România, dacă ia în calcul ca, la nivelul ministerului să fie demarate studii cu privire la eficiența medicamentului.
”Am cerut o opinie de la Agenția Națională a Medicamentului”, a spus Vlad Voiculescu.
Ulterior, secretarul de stat Andreea Moldovan a explicat că Ivermectina este un medicament cu efect anti-parazitar, folosit atât în uz uman, cât mai ales în uz veterinar.
Pentru oameni, el se folosește sub formă de creme recomandate, de exemplu, în tratamentul pentru acneea rozacee.
”Nu e un medicament care să dovedească eficiența în tratamentul Covid. Studiile sunt inconsistente din punct de vedere științific și considerăm că e un risc de a folosi astfel de medicamente care nu au fost testate”, a mai spus secretarul de stat în MS, Andreea Moldovan.
Sursa: observatornews.ro