Se vor putea da mărţişoare şi flori profesoarelor şi colegelor de la şcoală de 1 şi 8 martie? Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu

Se apropie 1 martie şi părinţii şi elevii vor să afle dacă se pot oferi flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor. Un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că este interzis schimbul de obiecte personale la şcoală.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îi contrazice pe inspectorii şcolari care au susţinut că nu pot fi oferite mărţişoare şi flori la şcoală de 1 martie.

„Este foarte adevărat, ordinul de ministrul comun Educație-Sănătate prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Ministerul Educației nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal, nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Deci, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol. Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației, iar acesta nu a admis nicio interdicție în acest fel, nici măcar cu titlul de recomandare și nici nu va transmite, e un punct de vedere oficial”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, la Antena 3.

Reacţia lui Sorin Cîmpeanu vine în contextul declaraţiilor făcute de mai mulţi inspectori şcolari care spuneau că de 1 martie, respectiv 8 martie, nu vor putea fi oferite flori sau marţişoare profesoarelor sau colegelor la şcoală. Inspectorii şcolari au adus ca argument un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede că este interzis la şcoală schimbul de obiecte personale. În considerarea acestei norme, mai multe inspectorate au transmis deja şcolilor că mărţişoarele şi florile sunt interzise.

Ideea interzicerii mărţişoarelor şi florilor la şcoală de 1 martie este susţinută şi de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a explicat pentru europalibera.org că nu poate fi făcută o derogare de la ordinul existent pentru că s-ar încălca normele epidemiologice stabilite ca să împiedice infectarea cu noul coronavirus.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

„Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a mai spus Sorin Ion.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here