Preoții episcopului Sebastian și-au mai tras o firmă. Episcopia Slatinei și Romanaților controlează, acum, trei companii

Preoții episcopului Sebastian Pașcanu și-au mai tras o firmă. Episcopia Slatinei controlează, acum, trei companii, una dintre ele în mod direct și pe celelalte două prin cele două protoierii.

După ce, în 2018, Episcopia Slatinei și Romanaților a înființat firma de pompe funebre SC Casa Lazăr Clocociov SRL, obligând preoții din Olt să promoveze serviciile acesteia în rândurile enoriașilor, anul trecut au mai apărut alte două companii. Este vorba de Servconstruct Clocociov SRL, înființată în 26 mai 2020 de Protoieria Slatina II Nord, și de Buldocons Clocociov SRL, înființată, două luni mai târziu, de Protoieria Slatina I, ambele specializate în construirea de cripte.

Ultima firmă înființată îl are ca administrator pe preotul Decebal Trașcă, cel care administrează și Casa Lazăr Clocociov SRL. Intrate în pâine anul trecut, cele două companii nou-înființate nu au nici un angajat.

Intrarea Episcopiei Slatinei și Romanaților le-a adus preoților din Olt o sarcină în plus, după ce episcopul Sebastian Pașcanu le-a impus să facă reclamă noii afaceri, distribuind enoriașilor pliante cu serviciile furnizate de firma de pompe funebre, care funcționează sub brand-ul „Funerare Romanați” și care oferă pachete complete în domeniu: concesionează locuri de veci, vinde sicrie și cruci, pune la dispoziție o sală de mese pentru pomeni, se ocupă de meniuri, oferă, contracost, și transportul celor decedați la locul de veci cu dricul propriu, pune la dispoziție o capelă pentru priveghi și, dacă rudele celor decedați sunt de acord, firma se poate ocupa și de întocmirea documentației necesare obținerii ajutorului de deces.

Unii dintre reprezentanții celorlalte companii locale de pompe funebre susțin că, prin implicarea preoților în promovarea afacerilor episcopiei în rândul enoriașilor, se încalcă principiile concurențiale. Mai mult, se spune că SC Casa Lazăr Clocociov SRL, care se ocupă și de înmormântarea persoanelor decedate în urma infectării cu coronavirus, ar încălca cadrul legal, nedeținând autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică prin care să se confirme că firma episcopiei îndeplinește condițiile pentru preluarea și manipularea trupurile unor asemenea persoane.

Răspunzând la o solicitare formulată de OLT-ALERT în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt a confirmat că SC Casa Lazăr Clocociov SRL „nu deține autorizație sanitară de funcționare pentru preluarea persoanelor decedate în urma infectării cu SARS-CoV-2 de la morga spitalelor și pentru transportul acestora la locul de înhumare”.

Ulterior, reprezentanții instituției au comunicat că, de fapt, nu se eliberează o asemenea autorizație specială, dar că tuturor firmelor de pompe funebre li s-a transmis o notă suplimentară cu măsurile pe care trebuie să le respecte, conform unui protocol.

1 COMENTARIU

  1. E foarte normal ca în biserici să se împartă pliante referitoare la morți, înmormântari, cruci si parastase. Anormal este să se facă
    reclamă la vaccinuri și să se împartă broșuri pe tema asta, așa cum cere Câțu, Gheorghiță, Iohanis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here