VIDEO+FOTO/ Proiect cultural de amploare: Județul Olt va avea un Muzeu al Satului

Consiliul Județean Olt și Muzeul Județean Olt au demarat, joi, un proiect pentru conservarea caselor vechi, cu valoare de patrimoniu, intitulat “Casa tradițională – reper identitar” și care va fi derulat pe parcursul mai multor ani. La capătul proiectului, județul Olt ar urma să aibă un Muzeu al Satului.

Inițierea proiectului a fost marcată prin organizarea, în holul Muzeului Județean Olt, a unei expoziții cu machete și desene reprezentând case tradiționale din diverse zone ale județului, realizate de foști studenți la Arhitectură.

La vernisajul expoziției au participat și vorbit George Smarandache, directorul instituției-gazdă, Ionuț Ivan, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, Constantin Țanea de la Muzeul Satului Bujoreni (Vâlcea) și arhitectul Sever Mitrache.

„Expoziția de astăzi este organizată cu ocazia lansării unui proiect, un proiect, zic eu, destul de ambițios pe care îl vom face împreună cu mai multe instituții de cultură, iar sprijinul financiar, dar și logistic vor fi asigurate de către Consiliul Județean Olt.

Am pus accent în primul rând pe importanța deosebită a caselor tradiționale care din păcate se depreciază și vrem să tragem pe această cale un semnal de alarmă pentru salvgardarea, conservarea și chiar punerea lor în valoare.

Am plecat la acest drum împreună cu Direcția Județeană de Cultură Olt, cu Ordinul Arhitecților – Filiala Olt, cu Muzeul Satului Bujoreni din Vâlcea și cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Vâlcea. Avem sprijinul dumnealor, avem o colaborare extraordinară, și iată, astăzi, am organizat și o expoziție. O expoziție cu machete și desene de case realizate după casele din partea județului Olt, iar machetele pe care le vedeți dumneavoastră în miniatură sunt aduse de la Muzeul Bujoreni. Sunt confecționate de către un meșter popular care este acum și restaurator în cadrul Muzeului Bujoreni. De loc este din Slătioara, dar dumnealui lucrează de vreo 20 de ani acolo. Este un participant prezent la târgurile meșteșugarilor populari. Astăzi nu a putut să vină din motive de sănătate, dar avem exponatele dumnealui și ne putem bucura atât noi, cât și publicul slătinean, timp de două luni de zile, până pe 15 iunie”, a spus George Smarandache.

La rândul său, Ionuț Ivan a spus că instituția pe care o reprezintă va fi alături de tot ceea ce înseamnă proiecte de artă și obiceiuri tradiționale oltenești.

„Este vorba despre un proiect al identității culturale al județului nostru. Este un proiect care este pe o ramură mai puțin vizibilă publicului larg, mai ales că suntem într-o perioadă de pandemie, în care accesul la cultură și artă este foarte redus. Cu siguranță am încredere în domnul director, că va duce la bun sfârșit acest proiect și cu siguranță acesta nu va fi un proiect singular; vom avea parte de un an plin de evenimente și proiecte.

Consiliul Județean Olt are o activitate foarte vastă pe acest domeniu de activitate. Știm cu toții obiectivele culturale de la Dobrosloveni, de la Drăgănești, din zona Corabiei, Oporelu, Poboru. Nu ducem lipsă de obiective de artă și cultură în județul nostru. La fel cum am fost și până acuma, vom fi alături de tot ce înseamnă proiecte de artă și obiceiuri tradiționale oltenești”, a reliefat vicepreședintele Consiliului Județean Olt.

Parteneri în acest proiect sunt Muzeul Județean de Istorie Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Muzeul satului Bujoreni, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Oltenia, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea şi Direcția pentru Cultură Olt.

La nivelul judeţului Olt am fost identificate trei zone în care se pot oricând constitui rezervaţii arhitecturale: comuna Poboru, comuna Făgeţelu şi comuna Oporelu, cu satul Rădeşti.

Prima etapă o reprezintă expoziția cu câteva dintre desenele realizate în urmă cu câțiva ani de studenți sau viitori studenți la arhitectură în satul Cornățelu din comuna Poboru și satul Rădești din comuna Oporelu. Alături de acestea sunt expuse aproximativ 70 de lucrări excepționale, miniaturi ale unor care tradiționale din Muzeul satului Bujoreni și județul Vâlcea. Lucrările sunt realizate de artistul popular Constantin Stana.

În etapa următoare, care va începe din vară, vor avea loc deplasări în teren pentru identificarea caselor tradiționale cât mai bine conservate, precum și a proprietarilor acestora, inventarierea, realizarea de relevee și fotografierea, întocmirea unui studiu statistic.

În cea de-a treia etapă va fi întocmit un proiect prin care se urmărește constituirea unui nucleu pentru un sat tradițional care să cuprindă case din zonele cu arhitectură specifică din nordul județului Olt.

O secțiune a site-ului Muzeului Județean Olt va fi dedicată acestui proiect urmând ca, în timp, proiectul să aibă site propriu.

Imagini foto și video de la deschiderea expoziției:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here