Acasă International Un alt dezast...

Un alt dezastru amenință omenirea! OMS a tras deja semnalul de alarmă. Cât de gravă este situația

Pandemia de coronavirus face ravagii de mai bine de un an de zile în România, dar și în restul lumii, însă acum, o altă problemă afectează întreaga omenire. Organizația Mondială a Sănătății trage semnalul de alarmă. Cât de gravă este situația?

Pe lângă pandemia de coroanvirus, omenirea se confruntă cu o altă problemă majoră. Potrivit OMS, este vorba despre rezistența la antibiotice, iar toate lucrurile învățate din lupta cu pandemia actuală ar putea fi de folos și în această luptă, informează AFP.

Mai exact, potrivit ultimelor informații, OMS a publicat un nou raport asupra medicamentelor în curs de dezvoltare pentru a lupta contra super-bacteriilor, denumite astfel pentru că rezistă în faţa multor antibiotice clasice. În acest context, OMS a constatat că există foarte puţine noi medicamente eficiente care se află în stadii de dezvoltare în laboratoarele farmaceutice.

De cealaltă parte, Organizaţia pentru sănătate a Naţiunilor Unite este de părere că mobilizarea împotriva COVID-19 a dovedit faptul că progrese rapide pot fi realizate atunci ele sunt susţinute prin voinţă politică.

“Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară”, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.

Totodată, potrivit acestuia, toate lucrurile învățate în contextul pandemiei de coronavirus, ar putea fi folosite și în această problemă.

“Ocaziile care se prezintă în lumina pandemiei de COVID-19 trebuie să fie fructificate pentru a sublinia nevoia unei investiţii durabile (în cercetare, n.r.) în producţia de noi antibiotice eficace”, a adăugat el.

O altă pandemie amenință întreaga omenire

În același timp, același oficial mai menționează că se poate discuta și despre înființarea unui mecanism mondial care va permite strângerea de fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

De menționat este faptul că, rezistența la bacterii a continuat să crească, în contextul în care antibioticele sunt utilizate prea mult şi în mod abuziv, fie în creşterea animalelor, fie în tratamentele pentru oameni. Astfel, bacteriile dezvoltă astfel rezistenţă şi nu mai răspund la tratamentele existente.

În acest context, este nevoie de crearea de noi antibiotie, însă grupurile farmaceutice nu sunt deschise în a învesti sume mari într-un sector care este considerat puţin rentabil.

OMS mai menționează că cele mai multe dintre antibioticele care au fost lansate pe piaţă fac parte din clasele de medicamente descoperite înainte de anii 1980.

Totodată, OMS mai precizează în raportul anual că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în etapa de dezvoltare nu permite combaterea eficientă a celor mai periculoase bacterii aflate în circulaţie.

“Deşi există produse inovatoare în curs de dezvoltare, probabil că doar un mic procent dintre ele vor fi lansate pe piaţă din cauza ratelor ridicate de eşec înregistrate în acest proces”, au avertizat autorii raportului.

Trebuie menționat faptul că, pentru prima dată, OMS a alcătuit astfel un catalog al medicamentelor antibacteriene non-tradiţionale. Mai exact, Organizaţia a recenzat 27 de astfel de medicamente, inclusiv antigeni monoclonali şi organisme bacteriofage, virusuri care infectează doar bacteriile şi care au fost îndelung utilizate în spatele “Cortinei de Fier” în perioada Războiului Rece, fiind descoperite în prezent şi în Occident.

Sursa: capital.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here