Restricții dure într-o localitate din Olt chiar înaintea Paștelui. Nu se circulă noaptea în weekend

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a hotărât, pe baza datelor puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică, introducerea de noi măsuri în comuna Studina, unde incidența infectărilor, cumulată la 14 zile, se menține la peste patru cazuri la mia de locuitori.

Mai precis, în Studina rata de incidenţă este de 4,18 cazuri/1.000 de locuitori, astfel că, pentru această localitate se aplică, începând de marți, 27 aprilie, pe lângă măsurile impuse deja, și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20:00 – 5:00. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional sau pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.

Acestea sunt obligate încă să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Reamintim că, indiferent de restricții, în noaptea de Înviere oameni se vor putea deplasa fără declarație pe proprie răspundere, dar numai la și de la biserică.

Excepție de la regulă sunt și deplasările în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei, ca și deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, pot activa, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, doar în intervalul orar 5:00 – 18:00, excepție făcând operatorii economici care activează doar în relația cu cei cu activitate de livrare la domiciliu.

De asemenea, se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.

Unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Tot la Studina, dar și la Scornicești și Grădinile, activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor este interzisă în interiorul clădirilor. Interzisă este și activitatea instituțiilor de spectacole și/sau concert, dar și a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Măsuri suplimentare sunt și pentru localitățile unde incidența infectărilor este între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori, respectiv Deveselu, Băbiciu, Vulturești, Voineasa, Vulpeni, Redea și Stoicăneşti.

Pentru aceste localităţi se aplică, începând cu data de 27.04.2021, pentru o perioadă de 14 zile, pe lângă măsurile mai vechi, și următoarele măsuri specifice:

  1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00 – 22:00;
  2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00 – 22:00;
  3. Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;
  4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Pentru operatorii economici prevăzuți la pct.1 și 2 se permite şi prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Totodată, C.J.S.U. Olt a hotărât încetarea aplicării măsurilor impuse în weekend  Stoicăneşti, Deveselu şi Drăghiceni, unde numărul cazurilor a scăzut sub 3,5/1000 locuitori.

Conform datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, incidenţa cumulată la 14 zile în judeţul Olt, la data de 26.04.2021, este de 1,30/1.000 locuitori, iar în 26 de localităţi nu a fost înregistrat nici un caz pozitiv COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here