Spitalele și restul unităților sanitare vor fi evaluate din punct de vedere al riscului seismic, în urma unui protocol

Un protocol între Ministerul Sănătății și Universitatea Tehnică de Construcții București va permite realizarea unei baze de date cu privire la riscul seismic al unităților sanitare.

Un chestionar de evaluare tehnică privind riscul seismic pentru spitalele și unitățile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății va fi realizat în urma semnării protocolului.

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, explică cum se va face evaluarea instituțiilor sanitare din acest punct de vedere, în cadrul unei conferințe de presă la care mai participă Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București, prorectorul Cezar Vlăduț, Romulus Bulacu, Inspector General Inspectoratul de Stat în Construcții și Mihai Pavel, președinte al Filialei București a Asociației Inginerilor Proiectanți Constructori de Structuri.

În afară de riscul seismic vor fi colectate date cu privire la eficiența energetică și riscul de incendiu ale unităților sanitare.

Colectarea datelor tehnice se va  face pe baza unor chestionare online, accesate de ingineri constructori, iar evaluarea va avea loc și la nivelul unităților sanitare din țară.

Vor participa universități tehnice de construcții și din Iași, Cluj, Timișoara.

„Am identificat 400 de unitati sanitare, li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică” spune Ioana Mihăilă.

Sunt 1.400 de clădiri în care funcționează unitățile sanitare, în totalitate, a mai arătat ministrul.

„Sunt 400 de unități sanitare, unele sunt în structuri pavilionare, funcționează în mai multe clădiri, vom discuta cu colegii voluntari, anticipez că vom începe cu clădirile care nu au autorizație la incendiu, pentru că sunt prioritare. În funcție de acestea vor prioritiza investițiile din fonduri europene pe următorii ani” a precizat Ioana Mihăilă.

S-a plecat de la un exemplu de bune practici, la Ministerul Educației, unde s-a desfășurat un studiu similar. Se va merge pe o structură de voluntariat, ingineri constructori vor colecta aceste date iar apoi Ministerul Sănătății va face o evaluare la nivel global pentru a vedea cât de mare este problema, cu privire la riscul seismic și cel de incendiu, pentru a-și prioritiza investițiile, a explicat Radu Văcăreanu, rectorul Universității tehnice București.

Realizarea bazelor de date se va face gratuit, nu vor fi costuri, evaluarea spitalelor se va face în mod voluntar de specialiști, a mai precizat el.

„La Iași e planificată construirea unui spital regional, au depus o solicitare pentru un Institut cardiovascular” a precizat Ioana Mihăilă.

Prin planul național de reziliență și în urma evaluărilor tehnice se identifică clădirile spitalelor unde se mai pot face consolidări și reparații sau este nevoie de construirea unor clădiri noi. Sunt două scenarii, fie spitalul funcționează mai departe până la construcția clădirii noi, fie se vor folosi pavilioane modulare, a mai precizat ministrul sănătății.

Dacă toate vor avea avize la timp, construcția spitalelor durează între unu și șapte ani, a mai spus Ioana Mihăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here