„Simboluri creștine în arta populară din Olt” la Muzeul Județean/ FOTO+VIDEO

Muzeul Judeţean Olt a vernisat, marți, la sediul său din Slatina, o interesantă expoziție tematică de Paște intitulată „Simboluri creștine în arta populară din Olt”. La eveniment a fost prezent și Ionuț Ivan, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt.

Cu o prezență restrânsă din cauza măsurilor anti-COVID impuse de autorități, vernisajul s-a bucurat de profesionalismul Claudiei Balaș, care a oferit asistenței informații amănunțite despre obiectele expuse și simbolistica lor.

„Am adus în expoziție țesături de interior, în special scoarțe, costume populare de sărbătoare, ouă încondeiate, ceramică, icoane de vatră, stâlpi de casă, toate purtătoare ale simbolurilor creștine consacrate de la cruce până la pomul vieții și vița-de-vie.

Este important să rămână vii aceste produse ale artei populare din județul nostru pentru simplul fapt că au legătură cu creștinismul, cu sărbătoarea Paștelui, îndeobște, Paștele fiind cunoscut drept cea mai mare sărbătoare a creștinătății”, a declarat Claudia Balaș.

La eveniment a fost prezent și Ionuț Ivan, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt.

„Le mulțumesc organizatorilor de la Muzeul Județean Olt pentru această acțiune și pentru invitație, atât în numele Consiliului Județean Olt, cât și în numele meu personal, pentru că expoziția reprezintă o arie pe care eu am admirat-o întotdeauna. Respectivele opere expuse n-au cum să lase insensibilitate, în primul rând pentru că ele au o încărcătură spirituală enormă față de cea mai mare sărbătoare a creștinismului, Învierea Mântuitorului Isus Hristos. 

Așa cum am declarat și la precedentele evenimente organizate de Muzeul Județean, partea culturală a județului nostru este o prioritate pentru Consiliu Județean, pentru că dorim să reînviem și să păstrăm tradițiile oltenești, să nu lăsăm ca acestea să dispară.

Și pentru că suntem în Săptămâna Mare, urez și eu tuturor locuitorilor județului Olt un Paște Fericit, sănătate multă și multă căldură în suflete”, a spus reprezentantul CJ Olt.

Claudia Balaș:

Ionuț Ivan:

Expoziția poate fi vizitată de public până la sfârșitul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here