Alpinistul școlit în Slatina, surprins de o avalanșă la aproape 7000 de metri altitudine, pe Himalaya

Echipa româno-slovacă formată din alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor a fost pusă în pericol de o avalanșă care le-a lovit cortul în noaptea de duminică spre luni, la 6800 de metri altitudine. Cei trei alpiniști sunt teferi, dar au oprit pentru moment ascensiunea spre vârful Dhaulagiri (Nepal) pe o rută nouă.

În noaptea de duminică spre luni, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a putea ieși. Peter Hámor și Horia Colibășanu au ieșit primii. Marius Gane a mai întârziat, dar s-a salvat și el.

Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă apoi în siguranță în Tabăra 1. De acolo, Horia Colibășanu a transmis că toți trei sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază. În funcție de vreme și de celelalte condiții vor hotărî în zilele următoare dacă vor relua ascensiunea.

Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor au pornit să deschidă o rută nouă pe vârful Dhaulagiri (8167 metri) din Munții Himalaya (Nepal).

Cei trei sportivi se află la a treia tentativă de a urca pe creasta nord-vestică a muntelui. Horia Colibășanu a urcat prima oară pe vârful Dhaulagiri în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar.

În 2021, are loc cea de-a 22a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 17a în Himalaya.

Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

___________

Horia Colibășanu (n. , Timișoara, România) este un alpinist și medic stomatolog, primul român care a ajuns pe vârfurile K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m) și Annapurna (8.091 m).

A urmat cursurile școlii generale și ale liceului în Slatina, judetul Olt. A absolvit Facultatea de Stomatologie din Timișoara în 2001. Actualmente, lucrează ca medic stomatolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here