Gripa aviară face prăpăd în România: Cine cumpără riscă

Gripa aviară face prăpăd în România. Acest fenomen deloc de neglijat se extinde în ţara noastră. În acest moment anchetele epidemiologice sunt în plină desfăşurare în judeţele Mureş şi Harghita. Verificările au loc după apariţia primelor focare.

Gripa aviară se extinde cu repeziciune în România. Anchetele epidemiologice sunt în plină desfăşurare în judeţele Mureş şi Harghita, după apariţia primelor focare. În acest moment, se încearcă să se afle unde au ajuns păsările din ferma contaminată din localitatea Ungheni. Oamenii se tem deja că virusul ar putea apărea şi în gospodăriile lor.

Autorităţile au anunţat un nou focar de gripă aviară, de această dată într-o gospodărie din localitatea Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita. În acest loc, mai multe păsări au murit, iar în urma analizelor s-a aflat că toate erau infectate.

În gospodărie au fost găsite 60 de păsări, cele mai multe cumpărate de la ferma contaminată din Ungheni, judeţul Mureş. Localnicii încep deja să se îngrijoreze, mai ales că mulţi au cumpărat pui de carne de la ferma care acum se află în vizorul inspectorilor sanitari.

”Cine cumpără riscă. Mulţi au zis că au luat din a doua tură şi erau mai slăbuţ de jumătate de kilogram, mulţi au zis că au gramaj mai mic decât cei din prima tură”, a declarat o localnică pentru stirileprotv.ro

Ancheta privind gripa aviară este în plină desfăşurare

Mulţi se tem că păsările cumpărate erau deja infectate.

”Dacă vine şi confiscă, omul trebuie despăgubit nu că ai rămas cu ochii în soare, cum se zice. Ei de unde aduc puii, sunt precrescuți, au cel puţin zece zile. 6 lei 70 cu atât s-a vândut a fost o tură înainte .. atunci a fost ceva, că au mai fost persoane la care le-a murit, le-au dus înapoi şi le-a dat banii”, a spus un alt localnic.

Ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare, după ce au fost sacrificate şi incinerate mii de păsări din fermă.

Deocamdată ferma din Ungheni este închisă. În acest moment se lucrează acum la dezinfectare. În urma evenimentului autorităţile au dispus constituirea zonei de protecţie pe o rază de trei kilometri în jurul fermei pentru a evita orice pericol. Acelaşi măsuri au fost luate şi la nivelul focarului din judeţul Harghita. Totodată a fost interzis comerţul ambulant cu păsări vii pentru o lună, în toată ţara.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here