Ape revărsate după ploile torențiale în județul Satu Mare. Peste 100 de persoane, evacuate din calea apelor

Precipitaţiile abundente, care au depăşit 50 de litri pe metru pătrat, au condus la revărsarea de ape în judeţul Satu-Mare, iar prefectul Altfatter Tamás coordonează o acţiune a echipelor de salvare. În localitatea Rătești, aproximativ 150 de persoane au fost evacuate.

“Prefectul Altfatter Tamás se află în acest moment la Răteşti, unde coordonează acţiunea de intervenţie pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor inundaţiilor pe valea Maria, dar şi acţiunea de evaluare a pagubelor produse. Urmare a scurgerilor importante de pe versanţi (peste 50 L/mp în zonă) s-au acumulat debite mari pe valea Maria care nu au putut traversa secţiunea de curgere, apele revărsându-se inclusiv pe DN 19A”, a transmis, joi, Prefectura Satu-Mare.

Potrivit ISU Satu Mare, pompierii militari au fost solicitați, în noaptea de miercuri spre joi, să intervină în mai multe localități.

Astfel:

La ora 01:11 – au intervenit 10 subofiteri cu o autospeciala de primă intervenție și comandă, 2 motopompe de capacitate mare și o barcă pneumatică pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate.

La ora 01:19- pompierii voluntari au intervenit în localitatea Socond la un pod provizoriu distrus de viitură,

La ora 05:02 -1 ofițer și 5 subofiteri au intervenit cu două autospeciale de primă intervenție și comandă dotate cu o motopompa de capacitate mare, la Hurezu Mare (pompierii au evacuat 3 copii, 4 Adulți, un câine și o pisică) aproximativ 20 de case inundate.

La ora 06:00: în localitatea Rătești au intervenit 2 ofițeri și 16 subofiteri cu doua motopompe remarcabile, o autospeciala de prima intervenție și comanda și un autocamion de intervenție.

Mai multe persoane s-au evacuat și relocat la căminul cultural.

Aproximativ 150 de locuitori au fost evacuați si relocați în căminul cultural din Rătești.

O parte dintre aceștia s-au mutat la rudele din localitate.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi dimineață, o atenţionare Cod roşu de inundaţii pentru judeţul Satu-Mare.

Potrivit hidrologilor, până la ora 13,00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Maria, afluent al Crasnei.

Sursa: romania24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here