Câte decese COVID-19 s-au înregistrat în România, potrivit datelor INS. Cifrele diferă de cele de la GCS

În perioada 1 martie 2020 – 1 martie 2021, Institutul Național de Statistică a înregistrat aproape 22.000 de decese asociate infectării cu Covid-19.

În perioada menționată s-au raportat 21.983 decese Covid-19, conform datelor INS obținute de Știrile ProTV.

Pentru aceeași perioadă, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 20.403 decese asociate infectării cu Covid-19, conform bilanțului emis la data de 1 martie 2021.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat joi într-o conferință de presă că Institutul Național de Statistică își obține datele din certificatele medico-legale, în timp ce datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică preia date „în timp real” transmise prin CoronaForms.

Iona Mihăilă a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.

De asemenea, datele comunicate de Ministerul Sănătății se bazează atât pe CoronaForms, cât și pe un sistem numit Alerte MS. Ioana Mihăilă a anunțat că în urma analizării acestor date s-au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de către un spital între cele două platforme.

În ceea ce privește diferențele pe 2020 dintre cele două platforme de raportare, ministrul Sănătății a explicat că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS – 18.948 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here