Acasă Local Actualitate Calendar Orto...

Calendar Ortodox 14 mai. Unul dintre cei mai mari sfinți vindecători ai Ortodoxiei

Calendar Ortodox 14 mai 2021. Unul dintre cei mai mari sfinți vindecători ai Ortodoxiei este celebrat vineri, 14 mai, de Biserica Ortodoxă. Este vorba de un adevărat martir, recunoscut pentru puterile sale vindecătoare.

Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului, este sărbătorit în Biserica Ortodoxă în data de 14 mai, fiind considerat un mare vindecător. Numele sfântului are legătură cu verbul therapevo care înseamnă a vindeca.

Cine a fost Sfântul Terapont

Sfântul Terapont a fost arhiereu al Sfintei Biserici a Sardelor. Prin învățătura sa, el a întors pe mulți păgâni la Hristos de la rătăcirea închinării de idoli, luminându-i cu Sfântul Botez. Apoi, fiind prins de Iulian stăpânitorul, acesta l-a ferecat în obezi, l-a închis în temniță și l-a muncit multă vreme cu foamea și cu setea; apoi, scoțându-l, l-a chinuit cu multe munci, scrie basilica.ro.

După acestea l-a adus legat în Sinaon, cetatea Frigiei, în Ankira, cetatea Galatiei și pretutindeni l-a muncit în multe feluri. Apoi, ducându-l la un râu ce se numea Astalin, l-a întors gol cu fața la pământ și, legând patru pari înfipți în pământ, l-a bătut atât de mult, încât i-a căzut pielea de pe trup și de pe oase, iar pământul s-a adăpat cu sângele lui. Parii de care era legat, au înverzit, au scos ramuri și frunze și au crescut copaci mari; deci, cu frunzele lor se tămăduiau toate neputințele și toate bolile omenești.

Ulterior, l-a adus în stăpânirea Traciei, la o cetate din Lidia, aproape de râul Ermia, care adapă Lidia, în episcopia Sataliei, cea din Mitropolia Sardiei. Acolo, după multe feluri de munci, a fost înjunghiat pentru Hristos; și astfel a luat cununa cea nestricăcioasă.

Sinodul Greciei l-a declarat pe Sfântul Terapont ocrotitor spiritual al fizioterapeuților

Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a aprobat în 2018 propunerea Asociației Panelene a Fizioterapeuților privind declararea Sfântului Ierarh Terapont, Episcopul Ciprului, ca ocrotitor spiritual al acesteia.

În cadrul aceleiași ședințe de lucru, Sfântul Sinod l-a declarat pe Sfântul Grigorie Teologul drept ocrotitor al Societății Elene de Reumatologie, ca urmare a unei solicitări venite din partea societății.

Cu toate că sinaxarele Bisericii nu păstrează multe detalii cu privire la viața Sfântului Terapont, însă sfântul este cunoscut în special în Bisericile de limbă greacă drept un mare tămăduitor și făcător de minuni.

Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Greciei s-a întrunit în perioada 6-8 iunie sub președinția Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here