Amenzi uriașe aplicate în primele patru luni de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat amenzi de peste 110.000 de lei în primele patru luni ale anului.

“În primele patru luni ale anului 2021, Autoritatea Naţională de Supraveghere a primit 1.733 de plângeri, sesizări şi notificări privind incidente de securitate, pe baza cărora au fost deschise 288 investigaţii.

Ca urmare a investigaţiilor, au fost aplicate 15 amenzi în cuantum total de 110.545,7 lei. De asemenea, au mai fost aplicate 37 de avertismente şi au fost dispuse 30 de măsuri corective”, potrivit unui comunicat al acestei instituţii.

În primele patru luni ale anului 2021, în ceea ce priveşte activitatea de soluţionare a plângerilor, Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a primit 1.600 de plângeri, pe baza cărora au fost demarate 155 de investigaţii.

În ceea ce priveşte incidentele de securitate, operatorii de date au transmis, atât în temeiul Regulamentului General de Protecţie a Datelor (RGPD), cât şi al Legii nr. 506/2004, 84 de notificări, iar sesizările privind posibile neconformităţi cu dispoziţiile RGPD s-au ridicat la un număr de 49.

Ca urmare a sesizărilor primite şi încălcărilor de securitate notificate de către operatorii de date cu caracter personal, pe parcursul primelor patru luni ale anului, la nivelul Autorităţii de Supraveghere au fost demarate 133 de investigaţii din oficiu.

Totodată, în aceeaşi perioadă au fost adresate instituţiei 352 de solicitări de emitere puncte de vedere privind diverse aspecte referitoare la modalitatea de interpretare şi aplicare a Regulamentului (UE) 679/2016 şi a celorlalte reglementări incidente de către operatori şi împuterniciţii acestora, din domeniul public şi privat, de către alte entităţi, precum şi de către persoane fizice.

De asemenea, instituţia a primit şi 15 solicitări formulate în temeiul Legii nr. 544/2001, în principal din partea mass-media.

În ceea ce priveşte activitatea de reprezentare în instanţă, în primele patru luni ale anului 2021, Autoritatea Naţională de Supraveghere a gestionat în total 98 dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată în diferite stadii procesuale. În aceeaşi perioadă, s-au primit cinci cereri noi de chemare în judecată, care au avut ca obiect contestarea proceselor-verbale de contestare/sancţionare a contravenţiilor încheiate de Autoritatea Naţională de Supraveghere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here