Controversatul afacerist caracalean Remus Rădoi, zis Codiță, judecat pentru evaziune fiscală

Tribunalul Olt a decis, recent, că sesizarea instanței de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în dosarul în care omul de afaceri caracalean Remus Rădoi, zis Codiță, este acuzat de evaziune fiscală, este legală, așa încât procesul poate începe.

Alături de Rădoi, în judecată a fost trimis și Ionuț Tîrnă, în calitate de administrator al SC Safety Security SRL, firmă de pază și protecție controlată de Codiță, la rândul ei parte învinuită în dosar.

„Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Rădoi Remus, Tîrnă Ionuţ şi S.C. Safety Security S.R.L.”, se arată în încheierea finală din camera preliminară a Tribunalului Olt.

Decizia nu este definitivă, inculpații având drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare.

În acest dosar, Remus Rădoi și Ionuț Tîrnă au fost reținuți, anul trecut, în urma unor percheziții efectuate, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, de polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a creditului unei societăți pentru a favoriza o altă societate.

„În fapt, cei în cauză, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale specializată în activități de pază și protecție, în perioada ianuarie 2016 – august 2019, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, ar fi asigurat declararea și înregistrarea în evidența contabilă de achiziții nereale, de la mai multe societăți furnizoare, în baza cărora a fost dedus nelegal TVA, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale în sumă de 245.937 de lei.

De asemenea, în perioada 2018 – 2019, cei în cauză ar fi folosit resursele financiare ale societății într-un scop contrar intereselor acesteia, respectiv în scopul de a favoriza o altă societate, administrată de cei doi, producând astfel un prejudiciu de 459.735 de lei”, arătau, anul trecut, anchetatorii.

Procurorul de caz a cerut arestarea celor doi, dar Tribunalul Dolj i-a respins solicitarea, dispunând luarea măsurii preventive a controlului judiciar împotriva celor doi.

_______

Remus Rădoi a mai fost trimis în judecată și pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, cauza fiind pe rolul Judecătoriei Caracal. El mai este judecat, de aceeași instanță, pentru vătămarea corporală a unui bărbat din Caracal, Daniel Barcan.

În 12 martie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au efectuat mai multe percheziții la sediile și punctele de lucru ale firmelor de pază controlate de Codiță, și la domiciliile unor persoane fizice.

Potrivit anchetatorilor, firmele lui Remus Rădoi (Safety Security SRL și Spartan Pază și Protecție), deși aveau încheiate contracte de prestări servicii de pază și protecție cu numeroase societăți comerciale cu capital de stat și privat, ar fi folosit la muncă mai multe persoane fizice, fără să aibă încheiate cu acestea contracte individuale de muncă.

Pentru ascunderea situației de fapt și evitarea răspunderii penale sau contravenționale, după caz, reprezentanții firmelor de pază ar fi refuzat în mod nejustificat și repetat să prezinte organelor abilitate documentele contabile solicitate.

De altfel, cele două societăți comerciale au fost amendate în repetate rânduri pentru munca la negru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here