Acasă Local Actualitate Calendar orto...

Calendar ortodox 28 mai 2021. Un sfânt important, sărbătorit de români vineri

Calendar ortodox 28 mai 2021. Un sfânt important este sărbătorit de români vineri, în Calendarul Ortodox din 28 mai. Un scriitor important al României îi poartă numele.

Potrivit calendarului ortodox, vineri, 28 mai, creștinii români și nu numai îl sărbătoresc pe Sfântul Nichita Mărturisitorul, episcopul Calcedonului.

Cine a fost Nichita Mărturisitorul

Sfântul Nichita Mărturisitorul a ales încă din tinerețe să urmeze calea vieții monahale. Scrierile spun că aceasta era plină de nevoințe sufletești și trupești. Acesta este și motivul pentru care, datorită viații sale duhovnicești, a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului, scrie doxologia.ro.

Sfântul Nichita s-a evidențiat mai ales prin virtutea milosteniei, hrănind pe cei flamânzi, îmbrăcând pe cei goi, primind pe cei straini. In Sinaxar este pomenit ca „tată al sărmanilor, apărător al văduvelor și izbăvitor al celor năpăstuiți”.

Calendarul ortodox 28 mai 2021. Un sfânt important, sărbătorit de români vineri

Mai mult, Sfântul Nichita s-a remarcat ca apărător al sfintelor icoane în timpul prigoanei din vremea împăratului Leon Armeanul. Sfântul Nichita și-a arătat dragostea față de Iisus Hristos, iar din această cauză a fost trimis în temniță, unde a suferit numeroase chinuri. După mulți ani și multe osteneli de mărturisitor, a trecut la cele veșnice.

Rugăciune pentru Sfântul Nichita Mărturisitorul

Glasul al 4-lea:

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nichita, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.  Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfinte Părinte Nichita, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te cu vărsarea luminii celei dumnezeieşti, luminezi pe cei ce cu credinţă săvârşesc adormirea ta cea purtătoare de lumină.

Stih: Sfinte Părinte Nichita, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin lucrările cele arătătoare de lumină te-ai arătat plin de lumină, luminând pe cei ce sunt în noaptea celor cumplite şi i-ai îndreptat cu duhul către lumina cea cerească, Sfinţite Părinte Nichita.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Primind în locul ostenelilor şi durerilor tale de la Dumnezeu răsplătire cu darul minunilor, luminezi pururea pe cei ce se apropie de sicriul tău cel sfinţit, fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu voia Tatălui mai presus de fire de la dumnezeiescul Duh ai zămislit pe Fiul lui Dumnezeu şi cu trup L-ai născut, pe Cel din Tatăl fără mamă, iar pentru noi din tine fără tată.

Pe 28 mai, credincioșii români fac pomenirea și sfințiilor

  • Sfântul Mucenic Eutihie, episcopul cel din Melitina
  • Sfânta Muceniță Eliconida
  • Sfinții Mucenici Crescent, Pavel și Dioscorid
  • Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here