Acasă Local Actualitate Calendar Orto...

Calendar Ortodox, 2 iunie . Un mare Sfânt este cinstit astăzi! Mulți îi poartă numele

Calendar Ortodox, 2 iunie 2021. Un mare Sfânt este cinstit astăzi! Mulți îi poartă numele. Creștin ortodocșii îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, făcător de minuni și ocrotitor al negustorilor.
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt, Asia Mică, în jurul anului 1300. La vremea respectivă, sfântul își câștiga existența din negoţ: vindea icoane, smirnă, mătăsuri și cumpăra grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.
La un moment dat, când mergea spre Cetatea Albă, Sfântul Ioan purta o discuție aprinsă cu catolicul Reiz, din cauza neînțelegerilor teologice. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.
Totuși, Ioan a mărturisit în fața tătarului că nu se leapădă de Hristos. Din acest motiv, sfântul a fost supus multor chinuri: Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal.
„Iti multumesc, Stapane, Doamne, ca m-ai invrednicit pe mine, ticalosul, sa-mi spal pacatele cu insusi sangele meu si curat a ma face de faradelegile mele cele multe ce am savarsit inaintea Ta, din pricina neputintei omenesti”, spunea Sfântul Ioan în momentele respective.
Unul dintre chinuitori a fost uimit de puterea cu care Ioan a primit chinurile și a decis să-i taie capul pentru a pune capăt pedepsei. Chiar dacă nu i-a fost permisă îngroparea, acest lucru a fost posibil după ce trei îngeri au tămâiat trupul său.
Mai apoi, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirăuţilor.
Acesta este troparul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava:
„Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.”

De asemenea, Calendarul Ortodox arată că astăzi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Erasm;
  • Sfântul Mucenic Dimitrie, care a marturisit in Filadelfia.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here