Bani de la Guvern pentru anumite categorii de angajaţi în contextul pandemiei COVID-19

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Guvernul va acorda indemnizaţii pentru anumite categorii de angajaţi care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.

„Un alt lucru bun: OUG de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.Indemnizaţia se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe perioada stării de urgenţă sau de alertă de indemnizaţia pentru întreruperea activităţii prevăzută de art 15 al 4 din OUG 30 din 2020.În cazul profesioniştilor definiţi de codul civil, indemnizaţia pentru artişti se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă şi a veniturilor potrivit procedurii aprobat din HG 719 din 2020.E o cerinţă din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizaţii şi astăzi am făcut acest lucru. Acest lucru se extinde până la sfârşitul stării de alertă şi trei luni după aceea”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Întrebat cât vor primi persoanele care se încadrează în această categorie, premierul Florin Cîţu a declarat că „noi am calculat 1.300 net”.

Guvernul va adopta o OUG care extinde acordarea indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti.

„În cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor realizate, determinată de situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilită potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), beneficiază, la cerere, în baza declaraţiei pe propria răspundere, de o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare”, se arată în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here