Acasă Național Salariul mini...

Salariul minim ar putea crește la 3.000 de lei. Guvernul face noi promisiuni

Sursa foto: romaniatv.net
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, vine cu vești noi pentru români. Acesta a precizat miercuri, la Palatul Victoria, că Guvernul dorește să crească salariul minim pe economie în următorii cinci ani.

Ministrul Cristian Ghinea a fost întrebat despre creșterea salariului minim la 3.000 de lei până în 2026. Acesta a precizat că se dorește creșterea salariului minim pentru a nu mai avea discrepanțe între salariile din construcții și restul salariilor.

El a adus în discuție și faptul că România are una dintre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană, subliniind că pe scenariile Fondului Monetar Internațional și ale Comisiei Europene, România va continua acest trend ascendent.

„Asta e prezumtia de la care plecam, ca va ajunge acolo sa nu mai avem discrepanta intre (salariile din) constructii si restul lumii. Asta e scenariul dupa care lucram. Nu uitati ca avem cea mai mare crestere din UE si pe scenariile FMI si ale Comisiei Europene vom continua sa o avem , discutam de 2026. Salariul minim nu va mai fi crescut ad-hoc, ci pe baza de crestere economica, va fi o formula fixa”, a declarat Cristian Ghinea, întrebat despre cresterea salariului minim la 3.000 de lei pana in 2026.

Amintim că, în ianuarie 2021, salariul minim brut era de 2.300 de lei, respectiv 1.386 de lei salariu minim net. Această sumă este cu 40 de lei mai mare decât cea din 2020.

”O nouă formulă de calcul a salariului minim. În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023.

Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre. Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim.

Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportandu-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.” se arată în PNRR.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here