Acasă Național Bomba de la A...

Bomba de la Arad ar fi avut nevoie de un detonator. Un fost militar SRI a explicat cum funcționează explozibilul

Ștefan Lazăr, un fost militar al brigăzii antitero din cadrul Serviciului Român de Informații a vorbit despre explozia de la Arad în care omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis. Potrivit fostului militar SRI, bomba care se afla sub scaunul mașinii victimei a fost activată cu ajutorul unui detonator.

Ștefan Lazăr a spus ce fel de explozibil este trinitrotoluenul, despre care se crede în momentul de față că a fost folosit pentru asasinarea lui Ioan Crișan. Potrivit acestuia, explozibilul este utilizat în zona militară și este folosit în general pentru minerit, dar și pentru construcții atunci când se dorește demolarea unei galerii.

Totodată, acesta a precizat faptul că în România, firmele care doresc să achiziționeze un astfel de material au nevoie de anumite autorizații.

„Este un explozibil cu o utilitate militară și civilă, pe zona civilă este în general folosit pentru minerit, pentru construcții atunci când se dorește demolarea sau eliberarea unei galerii. Utilitatea acestui material este cu precădere în zona militară.

În România firma care dorește să achiziționeze astfel de materiale trebuie să parcurgă anumiți pași în scopul autorizării.”, a explicat Ștefan Lazăr la Antena3.

În ceea ce privește pagubele din cadrul exploziei de la Arad, militarul susține că pachetul explozibil a fost de dimensiuni reduse, în contextul în care doar mașina omului de afaceri a fost distrusă.

El a mai adăugat că pentru ca bomba să explodeze, aceasta are nevoie de un detonator. Ștefan Lazăr a mai adăugat că explozia a fost una controlată, vizată doar pasagerilor mașinii.

„Pentru a se iniția explozia este nevoie de un detonator. Acesta poate să ardă, neinițiindu-se explozia. (…) Din punctul meu de vedere nu este vorba despre un pachet voluminos, deoarece explozia a fost una controlată, în care a fost vizată zona pasagerilor. (…) Mașina a fost distrusă, dar nu în totalitate”, a adăugat acesta.

Deși era cunoscut ca un prosper om de afaceri, iar la Registrul Comerțului, firmele lui Ioan Crișan apar ca fiind pe plus, financiar vorbind, afaceristul era, de fapt, executat în instanță, pentru sume mici, în mai multe procese.

Totodată, se pare că firma acestuia era parte din mai multe dosare de executare silită, unele dintre acestea fiind pentru neplata arendei terenurilor din comuna Iratoșu.

În același timp, o altă firmă de transport a cerut și a și obținut executarea silită a firmei bărbatului, inclusiv o companie de asigurări. S-a mai aflat și faptul că întreaga avere a afaceristului a fost construită cu bani împrumutați atât de la bănci cât și de la persoane necunoscute.

Ioan Crișan, bărbatul ucis la Arad a cumpărat o fostă topitorie de cânepă la Iratoșu, la 7 km de Arad și a amenajat 22 de bazine unde a început să crească somn african cu dimensiuni cuprinse între 250 g – 15 kg, primii pești fiind aduși din Ungaria. Afacerea cu somn a început-o în luna decembrie a anului 2007.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here