Calendar Ortodox 6 iunie 2021! Un mare cuvios al Bisericii. Ce rugăciune trebuie rostită

Calendar Ortodox 6 iunie. Astăzi este prăznuit Sfântul Ilarion cel nou, unul dintre cei mai mari apărători ai icoanelor. A fost supus multor chinuri pentru dreapta credință iar credincioșii rostesc următoarea rugăciune pentru cinstirea lui.

Sfântul Ilarion cel Nou, născut în jurul anului 773, a devenit călugăr la o vârsta de 20 de ani, în Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol. Mai apoi, acesta a plecat la Mănăstirea Dalmat, unde a devenit și stareț.

Trebuie menționat că Sfântul Ilarion cel Nou a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul și a urmat viața Sfântului Ilarion cel Mare, preluându-i astfel numele în semn de cinste.

În anul 813, sfântul s-a cercat cu împăratul Leon Armeanul (813-820), deoarece nu cinstea sfintele icoane. În urma cerții, sfântul a fost supus multor chinuri. Totuși, Leon Armeanul a fost ucis cu sabia de propriile lui gărzi, chiar în locul în care a aruncat icoana Mântuitorului la pământ.

După moartea împăratului Leon Armeanul, la conducerea imperiului a venit împăratul Mihai al II-lea Rangabe (820-829), care a eliberat toți oamenii care au suferit în temnițe din cauza luptei împotriva icoanelor.

În momentul în care fiul lui Mihai, Teofil (829-842), a urcat pe tron, Sfântul Ilarion cel Nou a fost exilat pe insula Afusiei până când împărăteasa Teodora (842-856) a preluat tronul. Aceasta este cea care a reintrodus icoanele în Biserică și a permis convocarea unui sinod în martie 843, la Constantinopol.

Cele decise în cadrul sinodului sunt citite în Biserică, în prima duminică din postul Sfintelor Paști, numită de atunci Duminica Ortodoxiei. După toate aceste evenimente, Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la Mănăstirea Dalmat și a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani.

Acesta este troparul Sfântului Ilarion cel Nou:

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.”

De asemenea, amintim că astăzi sunt cinstiți și următorii sfinți, potrivit Calendarului Ortodox:

  • Sfântul Cuvios Visarion;
  • Sfântul Cuvios Atal, făcătorul de minuni;
  • Sfântul Mucenic Ghelasie;
  • Sfânta Muceniță Valeria;
  • Sfântul Cuvios Anuv;
  • Sfântul Cuvios Fotas.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here