A început summit-ul istoric dintre Joe Biden și Vladimir Putin de la Geneva

Preşedintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin se întâlnesc miercuri în cadrul unui summit istoric organizat la Geneva.

Şeful diplomaţiei europene: Nu sunt mari speranţe pentru relaţii mai bune UE-Rusia în viitorul apropiat.

Nu sunt prea mari speranţe pentru relaţii mai bune între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia în viitorul apropiat, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, cu aproximativ o săptămână înainte ca liderii celor 27 de ţări membre ale UE să discute viitoarea politică a blocului comunitar faţă de Rusia, informează Reuters, AFP şi TASS.

″În actualele circumstanţe, un parteneriat reînnoit între UE şi Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare un proiect îndepărtat”, a subliniat Borrell într-un comunicat, prezentând noul raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la relaţiile tensionate ale UE cu Rusia, raport cerut de liderii UE pentru summitul din 24-25 iunie.

Faţă de Moscova, UE trebuie să fie capabilă în acelaşi timp să riposteze, să contracareze şi să dialogheze”, a afirmat Borrell.

Preşedintele american Joe Bden şi omologul său rus Vladimir au început negocierile diplomatice.

Cei doi şefi de stat au fost salutaţi de către preşedintele elveţian, după care s-au aşezat la o reuniune restrânsă la care participă Biden, Putin, secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Fiecare parte are câte un translator.

 Vladimir Putin a sosit miercuri la Geneva. Avionul preşedintelui rus a aterizat pe aeroportul internaţional la ora locală 12:27 (10:27 GMT). Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale şi trebuie să se îndrepte imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.

Biden a ajuns marți pe aeroportul din Geneva, de la Bruxelles, unde şi-a reafirmat voinţa de a reda forţă relaţiei transatlantice şi de a transmite un mesaj clar Moscovei.

Alianţa noastră este solidă. NATO este unită, Statele Unite s-au întors”, a subliniat el, iar ralaţiile s-au relaxat, după ce Uniunea Euroepană şi Washingtonul au anunţat marţi un armistiţiu în vederea soluţionării conflictului Airbus/Boeing, vechi de 17 ani, care afecta relaţiile între cele două mari blocuri economice.

Acest summit, punctul culminant al turneului său în Europa, prezintă o miză importantă pentru Joe Biden. El este al cincilea preşedinte american cu care se întâlneşte Putin, care se află la putere de la sfârşitul lui 1999.

Într-un interviu acordat postului american NBC, Putin îşi exprimă speranţa ca preşedintele democrat să fie mai puţin impulsiv decât predecesorul său republican.

Însă el a profitat de ocazie şi pentru a sublinia cât de ”talentat” era, în opinia sa, Donald Trump.

Ucraina, Belarusul, soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, atacuri cibernetice – sunt toat atâtea subiecte de discordie, iar discuţiile se anunţă aspre şi dificile.

Casa Albă a stabilit în mod voit ştacheta cât mai jos şi a anunţat că nu se sunt de aşteptat anunţuri importante şi că obiectivul pe termen lung este ca relaţiile între cele două ţări să fe mai ”stabile şi previzibile”.

La summitul G7 din Cornwall, Biden a lăsat să se întrevadă chiar o formă de fatalism. ”Pentru că el este Putin”, a răspuns el la o întrebare despre eficienţa avertismentelor şi sancţiunilor impuse Moscovei.

În ceea ce-l priveşte pe Putin, experţi sunt de acord că acesta a obţinut deja ceea ce voia, şi anume organizarea acestui summit, ca o ilustrare a importanţei Rusiei. Recunoaşterea puterii Rusiei este leitmotivul lui Putin de douădecenii de când se află la putere.

Conferinţa de presă care a avut loc în urma întâlnirii lui Donald Trump u Vladimir Putin, în iulie 2018, la Helsinki, se află în continuare în mintea tuturor la Washington.

Într-un gest ciudat, care a provocat un val de indignare în tabăra sa, preşedintele republican a părut atunci să acorde mai multă valoare cuvântului fostului şef al KGB-ului decât concluziei unanime a agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania electorală prezidenţială americană din 2016.

În primele şase zile ale turneului său, Joe Biden le-a oferit asigurări, într-o serie de summituri – G7, NATO, UE-SUA – aliaţilor Statelor Unite.

El a marcat astfel un contrast – în formă şi în fond – faţă de bruscările şi invectivele din mandatul lui Trump.

Biden a subliniat că Statele Unite s-au întors la masa multilateralismului şi că sunt hotărâte să joace un rol-cheie de la lupta împotriva pandemiei covid-19 şi până la lupta împotriva modificărilor climatice.

Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Vila La Grange, o construcţie din secolul al XVIII-lea, situată în centrul oraşului şi al celui mai mare parc al acestuia, cu o vedere impresionantă către Lacul Léman.

Kremlinul a anunaţat că discuţiile, care încep la ora locală 13:00 (14:00, ora României) şi ar urma să dureze patru-cinci ore.

În programul summitului se află o întâlnire în format redus – între preşedinţii american şi rus şi şefii acestora ai diplomaţiei, Antony Blinken şi Serghei Lavrov -, urmată de şedinţă de lucru extinsă.

Aproximativ 4.000 de poliţişti, militari şi găzi de securitate au fost desfăşurate la Geneva.

Oraşul elveţian a găzduit deja un summit încă istoric – primul tête-à-tête al lui Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov, în 1985.

Președintele american promite să îi spună omologului său rus care sunt “liniile sale roşii”. Același mesaj vine și din partea Rusiei. Dar ambele țări anunță că sunt deschise cooperării.

Joe Biden: “Am aflat că este, așa cum se spune în sport, un adversar demn. Îi voi spune clar președintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă alege asta. Dar, dacă alege să nu coopereze cum a mai făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică și alte activități, atunci vom răspunde.”

Problema atacurilor cibernetice se pare că va fi una dintre principalele teme de discuții dintre cei doi președinți. Subiectul este dezbătut și la Summitul Nato de la Bruxelles. Mai mult, președintele american a afirmat la începutul lunii că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei după ce mai multe companii din Statele Unite au fost grav afectate de astfel de atacuri. Dar, într-un interviu acordat presei americane, Putin cataloga ipoteza cum că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA ca fiind un lucru de-a dreptul “grotesc”.

Vladimir Putin:“Ar trebui să încercăm să găsim modalități de soluționare a relației noastre (cu SUA). Care azi se află la un nivel extrem de scăzut. Toţi știm asta.”

De asemenea preşedintele rus a mai vorbit şi despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia şi SUA, arătându-se deschis faţă de o astfel de posibilitate.

Experții în probleme de relații internaționale, chiar şi cei din zona Rusiei, susțin că în ciuda disputelor dintre cele două țări, care vor rămâne și pe viitor, este totuși un pas important că cei doi au ales să poarte această discuție.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here