Adevărul crunt despre Pfizer. Efectul secundar despre care nu vorbește nimeni

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a avertizat de la început asupra unor efecte secundare după vaccinarea anti-COVID. Anumite reacții adverse mai îngrijorătoare, chiar dacă nu atât de frecvente, au început să fie raportate. 

Potrivit CDC, numărul cazurilor de inflamație cardiacă (miocardită) la adulții tineri, după ce au primit al doilea vaccin pe bază de ARNm de la Pfizer sau Moderna au fost mai mari decât se anticipa, potrivit Bestlifeonline.

„Au existat 275 de cazuri de inflamație cardiacă, cunoscută și sub denumirea de miocardită sau pericardită, la tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, începând cu 31 mai”, a precizat CDC.

Deși nu este un număr mare în raport cu cele 20 de milioane de persoane din această grupă de vârstă care s-au vaccinat, cifrele sunt considerate mai mari decât cele 10 până la 102 cazuri de inflamație cardiacă pe care CDC le estimase.

”Avem clar un dezechilibru acolo”, a declarat Tom Shimabukuro, adjunctul CDC pentru Siguranța Imunizării, citat de Reuters.

Potrivit CDC, miocardita este inflamația mușchiului inimii, iar pericardita este inflamația mucoasei exterioare a inimii. Sistemul imunitar al organismului poate provoca inflamația ca răspuns la o infecție sau la un alt declanșator, cum ar fi vaccinul.

Reacția apare de obicei „în câteva zile după vaccinarea anti COVID-19”, dar nu imediat, ca o reacție alergică, susține CDC. Această reacție întârziată post vaccinare este totuși rară. Conform CDC, dintre cele peste 141 de milioane de persoane complet vaccinate, s-au raportat 789 de cazuri de miocardită sau pericardită la 31 mai.

116 cazuri au fost raportate după prima doză de la Pfizer și 372 au fost raportate după rapel. 100 de cazuri au fost raportate după prima doză de la Moderna și 201 au fost raportate după rapel.

Dintre cele 475 de cazuri de miocardită sau pericardită înregistrate la persoanele cu vârsta de 30 de ani, 81% s-au recuperat complet.

Un grup consultativ al CDC a recomandat un studiu suplimentar asupra posibilităţii unei legături între vaccinurile ARNm şi miocarditei, cum sunt cele de la Pfizer şi Moderna.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here