Revocarea Renatei Weber, discutată azi. UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului. Cine este favorit

Sursa foto: m.ziuanews.ro

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului. UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă, au declarat pentru news.ro surse politice. 

UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă, au declarat pentru News.ro surse politice. Conform surselor citate, favorit este Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. UDMR a avansat încă de la jumătatea lunii mai, în discuţiile din coaliţie de guvernare, numele lui Fabian Gyula pentru acest post. Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor au dorit o variantă neutră pentru funcţia de avocat al poporului, potrivit news.ro.

Fabian Gyula este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi predă în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii. El a fost şi procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here