Încă o manifestare dedicată călușului în Olt: Festivalul „Călușului Oltenesc”. Evenimentul aduce o noutate absolută

Apare încă o manifestare dedicată dansului călușeresc în Olt, Festivalul „Călușului Oltenesc”, a cărei primă ediția va avea loc în perioada 20 – 27 iunie. Noutatea absolută adusă de acest nou festival este că el se va derula nu într-un singur loc, ci în șase localități, considerate centre coordonatoare, iar aici călușul va fi jucat în diverse gospodării ale localnicilor, intenționându-se astfel ca dansul acesta vechi să fie readus în locurile tradiționale în care s-a născut.

Toate detaliile manifestării au fost transmise de organizatori în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc, vineri, în sala de ședințe a Consiliului Județean Olt, instituție sub egida căreia apare acest nou festival.

„Revenim după un an în care actul cultural și folcloric ne-a lipsit tuturor, cu un festival de anvergură, care va evidenția ceea ce ne reprezintă și ne va arăta magia călușului românesc și frumusețea portului popular. Le mulțumesc tuturor celor ce se ocupă de promovarea acestui minunat dans popular românesc pe care îl moștenim de la strămoșii noștri și îi asigur de tot sprijinul instituției pe care o reprezint”, a declarat vicepreședintele CJ Ionuț Ivan.

Noutatea absolută adusă de acest nou festival este că el se va derula nu într-un singur loc, ci în șase localități considerate centre coordonatoare, respectiv în comunele Vâlcele, Corbu, Osica de Sus, Brastavățu, Pleșoiu și Sâmburești, iar aici călușul va fi jucat în diverse gospodării ale localnicilor, intenționându-se astfel ca dansul acesta vechi să fie readus la bază, în vechile vetre unde s-a născut.

Noul festival nu va înlocui o altă manifestare dintre cele dedicate călușului, ci va întregi tabloul evenimentelor de acest fel.

„De notat pentru consiliul județean că nu a înlocuit acest festival o altă manifestare dedicată călușului. Există «Călușul» de la Caracal, există Concursul național «Călușul Copiilor» și a apărut acest nou festival dedicat călușului.

Manifestarea se va desfășura în perioada 20 – 27 iunie, chiar în săptămâna Rusaliilor. Vom debuta la Vâlcele, pe 20 iunie, 21 iunie la Corbu, pe 23 iunie la Osica, pe 25 la Brastavățu, pe 26 la Pleșoiu și o să încheiem la Sâmburești, pe 27”, a spus directorul Palatului Copiilor Slatina, Ilie Brăileanu.

Evenimentul va fi finanțat de Consiliul Județean Olt, prin Centrul  Județean  de  Cultură  și  Artă Olt, directorul acestuia, Viorel Pintea, declarând că întreaga manifestare va costa 648.000 de lei.

În urma unui studiu făcut de organizatori, numărul beneficiarilor direcți și indirecți ai festivalului va depăși 30.000 de persoane.

La conferința de presă au participat și trei dintre cei mai cunoscuți instructori coregrafi, respectiv Marin Scarlat, George Ghiţă, zis al lui Porumbelu, și Marian Stănescu, care au instruit mii și mii de copii să joace călușul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here