Angajații Astra Rail Industries din Caracal, Arad și Severin s-au unit într-un singur sindicat reprezentativ și cer renegocierea CCM

Sindicatul „Vagonul” Caracal a devenit o forță în cadrul Astra Rail Industries, compania care controlează fabricile de vagoane Romvag Caracal, Astra Vagoane Arad şi Meva din Drobeta Turnu Severin, după ce angajați din Arad și Severin au aderat la structura sindicală caracaleană. Mai mult, aceasta are o nouă conducere recunoscută de o instanță de judecată și ar urma ca, de săptămâna viitoare, să înceapă cu conducerea Astra Rail Industries o nouă negociere a contractului colectiv de muncă. Reamintim că cei peste 500 de muncitori de la Romvag Caracal au protestat, recent, printr-o grevă spontană, față de salariile considerate prea mici în raport cu volumul de muncă și față de condițiile grele de lucru. 

În plină grevă spontană, membrii Sindicatului „Vagonul” și-au ales, luna trecută, o nouă conducerea, considerând că vechii lideri sindicali nu le mai reprezentau, în mod real, interesele, având anumite legături cu conducerea administrativă a fabricii. Noul președinte este acum Paul Marius Stancu, secondat de vicepreședintele Dumitru Buzatu și de secretarul Florin Maciu. Noua conducere a fost recunoscută ca legală de Judecătoria Caracal, hotărârea pronunțată recent de instanță rămânând definitivă.

Mai mult, la sindicatul din Caracal au aderat și angajați ai Astra Rail Industries din Arad și Drobeta Turnu Severin, sindicatul, afiliat la Federația Sindicală IndistriAll-BNS, numărând acum 1300 de membri, adică jumătate plus unu din numărul total al angajaților, devenind reprezentativ și, deci, cu drept de negociere a contractului colectiv de muncă.

„Și-a dat demisia vechea conducere că am considerat că nu ne mai reprezintă. Vechiul președinte era și cumnat cu directorul fabricii. La sindicatul nostru au venit, încă din 2019, și colegi de la Arad, iar acum au venit și colegi de la Severin, astfel că suntem jumătate plus unu, cum spune legea, și suntem reprezentativi. Conducerea asta ne spunea mereu, că nu suntem reprezentativi. Acum suntem”, a declarat, pentru OLT-ALERT, noul președinte al sindicatului, Paul Marius Stancu.

În noua formulă, Sindicatul „Vagonul” a notificat, deja, conducerea Astra Rail Industries, arătându-și intenția ca săptămâna viitoare, pe data de 22 iunie, să înceapă o nouă negociere a contractului colectiv de muncă.

„Să sperăm că ne va fi recunoscută reprezentativitatea. Noi am fost invitați și vinerea trecută la o întâlnire cu reprezentanții conducerii, dar nu ne ieșise hârtia de la instanță. Să sperăm că totul va fi bine pentru ambele părți, nu doar pentru noi. Că noi nu cerem nu știu ce, ci doar niște salarii decente, pe măsura muncii noastre, precum și condiții de muncă mai bune”, a mai spus noul lider al Sindicatului „Vagonul”.

Paul Marius Stancu, noul președinte al Sindicatului Vagonul Caracal

Reamintim că, în data de 20 mai, cei peste 500 de muncitori de la Romvag Caracal au intrat într-o grevă spontană care a durat 11 zile, solicitând salarii și condiții de muncă mai bune. Conducerea Astra Rail Industries s-a adresat instanței de judecată, care a declarat greva nelegală, astfel că angajații și-au reluat munca. Dacă prin proteste nu au obținut ceea ce solicitau, ei speră ca, după ce au devenit o forță sindicală, să aibă câștig de cauză pe calea negocierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here