Lovitură pentru Guvernul Orban de la Budapesta. Comisia Europeană suspendă aprobarea PNRR

Liderul grupului parlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, a anunțat miercuri, într-un mesaj pe Twitter, că Executivul de la Bruxelles suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei (PNRR), trimis de Guvernul Viktor Orbán.

”Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun. @RenewEurope a cerut asta săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la maghiarii  cinstiți și merituoși – și nu doar la prietenii lui Orbán.” – a scris Cioloș pe rețeaua de socializare.

În continuare, liderul grupului Renew Europe a ținut să sublinieze faptul că decizia luată de Comisia Europeană nu reprezintă o ”pedeapsă” a Guvernului de la Budapesta.

”Suspendarea planului nu înseamnă „pedepsirea” Ungariei. Înseamnă să nu sponsorizăm cleptocrația lui Orban. Într-un Eurobarometru realizat în iunie 2020, 87% dintre maghiarii chestionați descriu corupția din HU ca fiind răspândită. Ei MERITĂ acești bani de redresare, nu ginerele lui Orban” – a mai explicat Cioloș.

El mai spune că, în Ungaria, ”corupția lui Orban este „sistemică”, iar regimul său nu recunoaște jurisdicția EPPO”, adică Parchetul European anticorupție, condus de Codruța Kovesi..

”Garanțiile că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele greșite trebuie solicitate ÎNAINTE de aprobarea planului de 7,2 miliarde de euro. Vom urmări acest lucru” – mai spune Dacian Cioloș.

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu câteva zile primul plan naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), cel al Portugaliei.

Portugalia deține preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi a dorit să dea un exemplu, fiind în aprilie primul stat membru al UE care a transmis Bruxellesului programul său de reforme şi investiţii finanţate de fondul european de redresare post-pandemie ‘NextGenerationEU’, relatează AFP şi Reuters.

Majoritatea statelor UE au transmis Bruxelles-ului PNRR-urile, iar Ursula von der Leyen le va vizita succesiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here