Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, donat statului după ce a fost luat la licitație. Cine l-a cumpărat

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, o bijuterie a aeronauticii românești, a fost donat statului de către colecționarul american care l-a cumpărat cu 120.000 de euro la o licitație organizată la sfârșitul lunii mai.

Primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri Muzeului Național al Aviației Române de către colecționarul american Brian Hyndman, care l-a cumpărat cu 120.000 de euro la licitația organizată de Artmark pe 27 mai a.c.

”Prin actul de donație, adjudecatarul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică”, a transmis Artmark.

Avionul se află în patrimoniul cultural național

Avionul Super One-Eleven a fost clasat în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.

Avioanele ROMBAC 1-11 au fost fabricate integral în România, țara noastră fiind, de altfel, după Uniunea Sovietică, primul stat comunist care şi-a construit propria flota de aeronave comerciale cu reacţie. Au existat doar nouă astfel de avioane cu motoare Rolls Royce produse la Turbomecanica.

Piloţii care au zburat cu ele spun că sunt mândria aeronauticii româneşti, câtă vreme ţara noastră nu a mai produs de atunci avioane de linie.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here