Proiectul derulat de CJ Olt și Dolna Mitropolia, Bulgaria, pentru dotări destinate ISU și IJJ Olt, pe final

Proiectul „Investiții comune în domeniul situațiilor de urgență în cadrul Consiliului Județean Olt și Municipalității Dolna Mitropolia, Bulgaria”, în valoare de peste 900.000 de euro, finanțat în cadrul Programului INTERREG V-A România – Bulgaria și destinat îmbunătățirii managementului comun în situații de risc în zona transfrontalieră, prin achiziționarea unor echipamente necesare în acțiunile de prevenire a situațiilor de risc și de acțiune în situații de urgență și dezastre naturale, se apropie de finalizarea implementării, la aproape trei ani de la demararea lui.

Proiectul prevede dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt cu o autoutilitară de stingere cu capacitate crescută a rezervorului, de 9000 litri (cu care se intervine la incendii forestiere, inundații, cutremure, alunecări de teren, accidente rutiere, accidente de circulație, accidente industriale, clădiri, evenimente publice importante) și cu o autoutilitară pentru intervenții în activitățile zilnice ale pompierilor.

De asemenea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt beneficiază de trei ATV-uri, de trei autovehicule pentru intervenții în activitățile Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, de o barcă din fibră de sticlă pentru diverse intervenții, de mai multe veste de salvare etc.

Amănunte despre stadiul implementării proiectului au fost date publicității miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de reprezentanții Consiliului Județean Olt și de cei ai instituțiilor beneficiare.

Nivelul implementării a fost prezentat de Daniela Lungu, șefa Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt.

„Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea capacității tehnice și a calității sistemului de intervenție în județul Olt și municipalitatea Dolna Mitropolia din districtul Pleven, prin achiziționarea echipamentelor specifice, îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență în județul Olt și municipalitatea Dolna Mitropolia din districtul Pleven, prin reducerea timpului de intervenție, îmbunătățirea accesului populației din județul Olt și municipalitatea Dolna Mitropolia la servicii sigure de intervenții în situații de urgență și creșterea gradului de siguranță și de protecție a populației prin furnizarea serviciilor esențiale, calificate și responsabile în situații de urgență și dezastre majore”, a spus Daniela Lungu.

Ea a subliniat că au existat mici întârzieri, cerându-se extinderea perioadei de livrare a echipamentele din cauza faptului că ele trebuiau echipate cu tot ceea ce era prevăzut în caietul de sarcini. „Sperăm să finalizăm proiectul până în data de 24 octombrie 2021”, a reliefat ea.

La întâlnirea cu jurnaliștii ISU Olt a fost reprezentat chiar de șeful inspectoratului, colonelul Adrian Tănase, care a subliniat sprijinul acordat de CJ Olt în dotarea pompierilor, încă din 2013, cu autospeciale noi.

„Dintre cele 12 autospeciale de lucru cu apă și spumă pe care le are în dotare, opt au fost achiziționate pe Programul Operațional Regional din acea perioadă. Pot să spun, comparând cu celelalte județe, care nu sunt în zona transfrontalieră, noi am avut atu-ul acesta, că ne-am aflat în zonă transfrontalieră cu partenerii bulgari, și consiliul județean a putut să acceseze acel program. Dotarea este mai mult de 70% pe aceste proiecte, autospeciale care au fost noi și care acum sunt în acea perioadă de 5 – 10 ani. De aceea, acest din urmă proiect vine să aducă un plus de dotare. Acea autospecială nouă pe care o s-o avem în dotare o să ne sprijine în activitățile curente. Sper că și în exercițiul următor să accesăm, asta ne propunem, să găsim proiecte pe care să le putem accesa cu sprijinul consiliului județean, căruia îi mulțumesc încă o dată, pentru că acordă un real sprijin pentru populația județului Olt, astfel încât noi să putem acționa rapid cu utilaje și autospeciale noi, în condiții optime de siguranță și pentru personalul nostru, și pentru beneficiari la care putem ajunge în timpul cel mai scurt”, a declarat șeful ISU Olt.

Mulțumiri au fost aduse CJ Olt și de reprezentantul Jandarmeriei Olt, instituție care a intrat deja în posesia unora dintre dotările obținute prin acest proiect.

„Până acum noi am intrat în posesia a trei ATV-uri 4×4 pentru intervenții pe teren accidentat, inclusiv pentru căutarea de persoane dispărute. Pentru operativitate, acestea au fost distribuite la subunitățile din Caracal, Corabia și Slatina. Sperăm să se materializeze și celalaltă parte a achiziție de autovehicule 4×4 care ne sunt foarte utile în muncă. Mulțumim și sperăm ca și altădată să mai facem proiect împreună pentru o mai bună dezvoltare a capacității noastre operative”, a spus și reprezentantul IJJ Olt.

La conferința de presă a fost prezent și Ionuț Ivan, vicepreședinte al CJ Olt, care a ținut să felicite întreaga echipă implicată în implementarea proiectului, criticând totodată activitatea Ministerului Fondurilor Europene pentru întârzierile înregistrate în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

„Felicit întreaga echipă care lucrează la implementarea acestui proiect și nu numai la acesta, o echipă care este foarte implicată. Aș vrea să trag și un semnal de alarmă în ceea ce privește activitatea Ministerului Fondurilor Europene, care se pare că întârzie nejustificat tot ce înseamnă proiecte pe fonduri europene. Am văzut cu toții eșecul PNRR”, a declarat Ivan.

Valoare totală a proiectului este de 916.047,52 euro și are ca timp de implementare o perioadă de 36 de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here