Polițiștii rutieri din Olt nu au decât două aparate pentru depistarea substanțelor interzise la șoferi

Polițiștii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Olt Olt nu au la dispoziție decât două aparate pentru depistarea substanțelor interzise la șoferi. În primele șase luni ale anului în curs, doar trei situații cu șoferi drogați la volan au fost depistate..

Informația vine chiar de la șeful Serviciului Rutier Olt, subcomisarul Cristian Tița, care spune că numai anumiți polițiști au fost instruiți să utilizeze aceste aparate.

„Constatările pe acest segment nu au fost foarte multe, am avut trei cazuri în primele șase luni ale acestui an. Nu ne facem iluzii că nu se consumă substanțe interzise atunci când un conducător auto urcă la volan, dar să sperăm că nu este o problemă care să ne genereze o situație îngrijorătoare în momentul de față. 

Doar două aparate pentru depistarea substanțelor interzise la șoferi avem. Este o procedură mai complicată, nu se testează așa ușor ca la etilotest, implică un timp mai lung, în jur de 20 de minute, și sunt doar anumiți polițiști care au fost instruiți în folosirea lor. Ele se folosesc împreună cu un user și o parolă.

Noi putem să îi instruim pe toți, dar, fiind problematica un pic mai deosebită, am încercat să instruim doar anumiți polițiști pe care să îi canalizăm pe acest segment. Dar nu sunt decât aceste două aparate”, a declarat, azi, într-o conferință de presă, șeful polițiștilor rutieri din Olt.

De altfel, nici celelalte inspectorate județe de poliție nu stau mai bine la acest capitol, susține Tița.

„La nivel național, cam toată lumea, toate județele, de numărul acesta de aparate beneficiază.

Aparatele sunt și destul de scumpe, dar nu cred că asta ar fi problema. În momentul de față, raportat la cauzele de producere a evenimentelor, încercăm să acoperim partea de logistică și acolo unde avem cele mai mari probleme. Adică dacă e vorba de evenimente generate de viteză – am nevoie aparate de măsurare a vitezei; este vorba de alcool – am nevoie de etilotest. 

Repet: nu spun că substanțele psihoactive nu sunt consumate, și în ultima perioadă probabil cu toții constatăm că e un trend ascendent pe acest segment, dar încercăm să ne acoperim și cu oameni și cu partea de logistocă pe problemele cele mai dureroase și cele mai fierbinți pe care le avem”, a mai spus subcomisarul Cristian Tița.

În luna aprilie, un tânăr, de 27 de ani, din Brebeni, a fost depistat de oamenii legii în timp ce conducea cu viteză mare, ulterior fiind oprit și testat cu aparatul Drugtest.

Și în luna mai, un tânăr de 24 de ani, din Caracal, a fost oprit de oamenii legii care au observat că autoturismul era condus în mod sinuos. Supus testului, aparatul Drugtest a indicat prezența a două substanțe psihoactive.

În ambele cazuri, șoferii au fost conduși la spital pentru a le fi prelevate mostre biologice.

Celor doi conducători auto li s-a întocmit dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here