Acasă Local Actualitate Se întâmplă d...

Se întâmplă de la 30 august. Anunțul momentului pentru toți românii. E oficial

Anunțul momentului pentru toți românii. Se întâmplă de la 30 august 2021. Potrivit ultimelor informații, de la această dată, produsele alimentare vor fi mai sigure, mai sănătoase, dar și durabile, informează Infocons.

Începând cu 30 august 2021, produsele alimentare vor fi mai sigure, odată cu ultima decizie luată de Comisia Europeană. Cantitățile maxime de plumb și cadmiu din alimente vor fi modificate, iar oamenii trebuie să știe ce vor consuma de acum încolo.

Totodată, vor trebui să respecte noile niveluri maxime de plumb începând cu dată de 30 august 2021, respectiv noile niveluri maxime de cadminiu începând cu dată de 31 august 2021.

Produsele alimentare menționate în documentele de mai sus, care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de intrarea în vigoare a acestor documente pot rămâne pe piață până la dată de 28 februarie 2022.

Decizia vine în contextul în care, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a ajuns la concluzia că, cadmiul este, în principal, toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală.

Având în vedere efectele toxice ale cadmiului asupra rinichilor, autoritatea a stabilit o doză săptămânală tolerabilă de cadmiu de 2,5 μg/kg de greutate corporală.
Alimentele vizate de noile reguli

Principalele produse cărora li se vor aplică noile niveluri maxime de cadmiu sunt :

Fructele și fructe nucifere
Legume rădăcinoase și cu tuberculi
Legume cu frunze și plante aromatice
Ciuperci;
Semințe oleaginoase
Cereale : Secară, orz, orez, germeni de grâu, quinoua,
Produse specifice pe baza de cacao și de ciocolată : Ciocolată cu lapte cu < 30 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, etc;
Produse de origine animală : Carne (cu excepția organelor) de bovine, ovine, porcine și păsări de curte, etc.
Formule pentru copii de vârstă mică ;
Preparate pe baza de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică ;
Băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute că atare,;
Suplimente alimentare
Sare

În ceea ce privește impactul plumbului, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a constatat că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți. Evaluarea riscurilor pentru plumb s-a bazat pe aceste efecte adverse potențial critice.

Totodată, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetusilor, a sugarilor și a copiilor.

Luând în considerare cele mai recente date privind prezența plumbului, Comisia Codex Alimentarius a redus, nivelul maxim pentru plumb în sare (excluzând sarea din mlaștini) de la 2 mg/kg la 1 mg/kg.

Un exemplu de modificare a limitelor este reducerea nivelului de plumb permis în formulele pentru sugari comercializate sub formă de pulbere, care se reduce de la 0,050 mg pe kg greutate umedă la 0,020 mg pe kg.

Plumbul este un cancerigen genotoxic indirect slab și, prin urmare, prezența să reprezintă un risc mai mare pentru sănătatea publică

Produsele care vor avea un alt nivel maxim de plumb

Principalele produse cărora li se vor aplică noile niveluri maxime de plumb sunt :

Lapte crud , lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe baza de lapte;
Preparate pentru sugari, formule de continuare și formule pentru copii de vârstă mică ;
Alimente preparate pe baza de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică ;
Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică;
Băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute că atare, ;
Carne de bovine, ovine, porcine și păsări de curte (cu excepția organelor)
Crustacee ;
Legume rădăcinoase și cu tuberculi (exceptând barbă-caprei, ghimbirul proaspăt și curcumă proaspătă), legume bulboase, varză cu inflorescența, varză cu căpățână, gulii, leguminoase și legume cu tulpină ;
Ciuperci sălbatice, curcumă proaspătă și ghimbir proaspăt;
Legume fructoase;
Fructe, exceptând merișoarele, coacazele, boabele de șoc și fructele arborelui de căpșuni ;
Vinuri (inclusiv vinurile spumante, cu excepția vinului licoros), cidru de mere, cidru de pere și vinuri din fructe ;
Vin licoros obținut din struguri
Miere;
Mirodenii uscate;
Sare, cu excepția următoarelor săruri nerafinate: «fleur de sel» și «sare gri» care sunt recoltate manual din mlaștini sărate cu fund de argilă

Nivelurile existente în prezent pentru cadmiu și plumb sunt cuprinse în Regulamentul UE nr. 1881/2006, până la intrarea în vigoare a celor două Regulamente.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons susține că noile standarde europene sunt mai sigure, dar și mai sănătoase pentru consumatori. Totodată, el speră că autorităție din România să efectueze controale și să monitorizee piața pentru că reglementările să fie într-adevăr respectate.

“Standarde europene pentru produse mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru consumatori. Să sperăm că și autoritățile cu atribuții de control din România vor monitoriza piață pentru respectarea tuturor acestor reglementări europene, pentru asigurarea unei piețe cu produse durabile la standard europene.

Fiecare consumator poate lua atitudine prin decizia de cumpărare și prin depunerea unei sesizări atunci când drepturile i-au fost încălcate sau când constată că pe piață sunt produse nesigure care le pot afecta sănătatea”, a spus acesta.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here