O brăţară veche de 2.000 de ani găsită de un sătean din Olt, evaluată. Bijuteria valorează 40.000 de euro

În 2015, un bărbat din Olt a descoperit-o în curte, când săpa fundaţia gardului, o brățară dacică din aur, veche de 2.000 de ani. El a tăiat-o cu dalta și a vrut să o vândă la amanet, fiind recuperată în 2017 de un poliţist din Olt.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal, iar brăţara dacică, în greutate de 100 de grame, a devenit corp delict.

Este o brăţară de aur databilă la mijlocul secolului I î. Hr., decorată cu un cap de dragon înaripat după modelul brăţărilor deja cunoscute de la Sarmisegetuza, dar nu are decât două spirale şi nu se termină în mod simetric la cealaltă extremitate tot cu un cap de dragon. Este o brăţară simplă, realizată prin tehnica baterii, dintr-un lingou. Este al doilea obiect de aur cunoscut în Muntenia din civilizaţia dacică şi are calitatea de a fi şi cel mai greu obiect de aur dacic cunoscut până în prezent la sud şi la est de Carpaţi“, menţiona la acel moment directorul Muzeului Naţional de Istorie, dr. Oberlander-Târnoveanu.

La mai bine de patru ani de când s-a aflat de brăţară, noutatea este că bunul de patrimoniu va ajunge în sfârşit la Muzeul Judeţean Olt, aşa cum a existat, încă din 2017, promisiunea, scrie adevarul.ro. Vestea a dat-o directorul muzeului oltean, George Smarandache, menţionând că la sfârşitul acestei luni brăţara va ajunge la muzeu, chiar în aceste zile făcându-se pregătiri pentru a fi expusă publicului.

Smarandache a mai precizat şi că procesul de evaluare a fost finalizat, valoarea bijuteriei unice fiind de aproximativ 40.000 euro. Ceea ce i-a diminuat semnificativ valoarea este faptul că a suferit acea deteriorare, descoperitorul rupând pur şi simplu un fragment din brăţară.

Sursa: romania24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here