Gigel Știrbu, despre atentatele teroriste din 11 septembrie: „Au schimbat complet istoria omenirii”

La 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, deputatul de Olt Gigel Știrbu a marcat momentul printr-un text publicat pe pagina sa de socializare, în care amintește și de cei trei români morți în atac.

Parlamentarul liberal spune că cele întâmplate, în SUA, în ziua de 11 septembrie 2001, a schimbat complet istoria omenirii.

„Astăzi se împlinesc 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, din Statele Unite, care au schimbat complet istoria omenirii. Ziua de 11 septembrie reprezintă un moment trist pentru poporul american şi pentru întreaga lume, când în urma incidentului de la World Trade Center au murit 2.993 de persoane. Printre ele s-au aflat şi cetăţeni români, soţii Alexandru şi Corina Stan şi Eugen Gabriel Lazăr, angajaţi ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC. Sunt douăzeci de ani în care mii de familii, din toată lumea, continuă să-și plângă morții.

Ziua de 11 septembrie 2001 ne-a arătat cât de interconectată, dar și cât de fragilă este lumea în care trăim. Această zi tristă este asociată cu războiul împotriva terorismului, dar şi cu solidaritatea imensă a umanităţii după cele întâmplate în New York.

Lumea s-a schimbat profund după 11 septembrie 2001. Dar ce am reînvățat atunci este faptul că trebuie să ne afirmăm mai puternic valorile în care credem și să convingem oamenii că democraţia este starea naturală a oricărui sistem politic şi economic”, spune Gigel Știrbu.

Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc la 11 septembrie 2001. În dimineața acelei zile, 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.

În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriștii. Majoritatea covârșitoare ale celor morți erau civili, inclusiv cetățeni din 90 de țări. În plus, moartea de cancer pulmonar a cel puțin a unei persoane a fost considerată de un medic legist a fi cauzată de expunerea la praful ridicat în urma prăbușirii World Trade Center. Unele burse americane de acțiuni au rămas închise în toată săptămâna atacurilor, și au anunțat pierderi enorme după redeschidere, mai ales în industriile transporturilor aeriene și de asigurări. Distrugerea spațiilor de birouri în valoare de miliarde de dolari a cauzat pagube serioase economiei districtului Lower Manhattan. Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un „Război împotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al Talibanilor, care adăpostea teroriști al-Qaeda, și adoptând legea USA PATRIOT Act. Multe alte țări și-au întărit și ele legislația antiteroristă și au extins puterile forțelor de aplicare a legii.

La 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție la One World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014. S-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93 pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here