Liviu Dragnea, dezvăluiri cutremurătoare despre sistemul penitenciar din România și despre ceea ce i s-a întâmplat lui în închisoare

Liviu Dragnea este invitatul Ancăi Alexandrescu la emisiunea „Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus. Fostul lider al PSD a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre sistemul penitenciar din România și despre ceea ce i s-a întâmplat lui în închisoare.

Liviu Dragnea: În penitenciar a fost ca în iad. Din pacate sistemul penitenciar e gresit si societatea greseste ca trateaza atat de superficial tot ce se intampla. In strainatate sunt interesati ca cei care ies din penitenciare sa fie mai putin tentati sa repete o alta infractiune, in special vorbim de infractiune cu violenta, trafic de persoane etc. In Romania se doreste sa avem o tara ca afara, dar inchisorile sa fie ca in evul mediu, nu merge asa. Aproape fiecare din cei care trec prin inchisorile din Romania sunt tentati sa repete ce au facut si unii sunt tentati sa faca mai rau decat au facut din cauza modului in care sunt tratati in penitenciarele din Romania.

Ceea ce nu se intelege, pe termen mediu in inchisori se intra si se iese. Cei care ies sunt predispusi in continuare sa faca infractiuni din cauza conditiilor la care sunt supusi si pentru ca nimeni nu sta in mod serios de vorba cu fiecare.

In ceea ce ma priveste pe mine, eu am avut un regim preferential negativ, in special dupa ce am avut acea discutie cu tine (n.r. Anca Alexandrescu). A doua zi dupa acea convorbire au venit trei tineri de la ANP, Politia Penitenciar, ca sa imi ia o declaratie sa explic de ce am vorbit politica in acea convorbire.  Ma intrebau de ce am vorbit despre Iohannis, am spus ca e foarte important ce face omul asta, in sensul ca face foarte mult rau.

Pe lege, nimeni de la ANP nu avea de ce sa vina sa ma intrebe ceva. Au fost o serie intreaga de abuzuri impotriva mea. Nu vreau sa ma plang, doar sa le spun. O fac in primul rand pentru ca a fost o luna de zile in care se spunea ca am regim preferential in camera. Nici vorba. Am stat ca toti.

Am suferit aceste abuzuri in ceea ce priveste dreptul la munca. Am stat 9 luni de zile inchis, ieseam cate 50 de minute pe zi afara insa dupa ce apunea soarele. Eu timp de 9 luni am vazut foarte putin lumina soarelui. In final am castigat printr-o hotarare judecatoreasca.

Cele 9 luni de zile care m-au afectat profund nu mai pot fi intoarse, pot fi reparate partial.

Anca Alexandrescu: De ce nu ati fost eliberat mai devreme? Are legatura cu Iohannis?

Liviu Dragnea: Practic, Rahova e o Romanie mai mica, curtea e destul de mica unde stau 1400-1500, plus angajati, toata lumea vorbeste cu toata lumea. Mi se spunea ca toate convorbirile telefonice si ce faceam intr-o saptamana ajungeau sa fie citite de Iohannis. Mi se spunea ca se fac presiuni permanente pe fosta conducere de la Penitenciar sa ma scoata de la munca. Nu intelegeam de ce. Cand am  inteles a fost in februarie anul asta. Eu daca nu eram scos de la munca, in februarie eram liber. Mi-am dat seama ca in februarie, cand am vazut ce fierbere era in societate, mi s-a transmis ca nu trebuia sa ies atunci pentru ca putea sa fie o scanteie care coagula foarte multa agitatie, nemultumire.

Tin foarte mult sa multumesc tuturor celor care mi-au scris. Am primit mii de scrisori, am citit fiecare. De exemplu scrisorile doamnei Ioana, cadru scolar, unei doamne scriitor din Bucuresti, le-am citit mereu, frecvent primeam. Imi pare rau pentru miile de scrisori care s-au intors la cei care le-au trimis.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here