O anchetă de „amploare” a IPJ Olt care viza o mare companie a fâsâit. Cauza, clasată, polițiștii, somați să-și ceară scuze

Dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani în care polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au efectuat, la începutul anului trecut, zeci de percheziții în 16 județe și în București, vizată fiind compania ALCEDO SRL, s-a dovedit un mare fâs. După aproape un an și jumătate de cercetări, cauza a fost clasată de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Acum, conducerea companiei care a suferit un prejudiciu de imagine cere IPJ Olt și Poliției Române să emită un comunicat de presă care să arate că dosarul a fost clasat și prin care oamenii legii să-și ceară scuze pentru disconfortul creat. În măsura în care IPJ Olt și IGPR nu vor da curs respectivei solicitări, șefii ALCEDO spun că se vor adresa organelor abilitate „pentru a cerceta modul neprofesionist și tendențios în care a fost instrumentat acest dosar”. Reprezentanții firmei dezvăluie că cei care au instrumentat dosarul se află acum la conducerea IPJ Olt. Reamintim că ALCEDO SRL deţine cea mai mare reţea de distribuţie de produse de protecţia plantelor şi seminţe din România.

Compania era bănuită că, în perioada 2013-2016, nu ar fi înregistrat în evidența contabilă toate livrările către beneficiari, în suma de peste 10.796.000 de lei, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit și a TVA-ului către bugetul de stat.

De asemenea, anchetatorii spuneau că reprezentanții societății respective ar fi declarat achiziții în valoare de aproximativ 69.000.000 de lei, care nu ar fi fost recunoscute de societățile partenere, denaturând astfel baza impozabilă, în scopul sustragerii de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.

Or, potrivit Ordonanței de clasare din 4 august 2021, emisă de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, prim-procurorul Elena-Anca Anuța, așa-zisa infracțiune de spălare de bani pentru care polițiștii din cadrul IPJ Olt au descins în 16 județe și în Capitală a fost de fapt o „determinarea incorectă a unei taxe”, care, „în condițiile în care operațiunile de vânzare efectuate și veniturile realizate sunt înregistrate în actele contabile ale societății, nu constituie infracțiune”.

Nici infracțiunea de spălare a banilor nu a fost constatată în dosar, nefiind „identificate nici măcar indicii de existență ale acesteia”.

„Însușindu-mi argumentele de fapt și de drept în referatul întocmit de către organele penală, la data de 02 august 2021, din perspectiva infracțiunii de evaziune fiscală (…), în cauză se va dispune clasarea cu privire la aceasta, cu motivarea prioritară că determinarea incorectă a unei taxe, în condițiile în care operațiunile de vânzare efectuate și veniturile realizate sunt înregistrate în actele contabile ale societății, nu constituie infracțiune, stabilirea cuantumului corect al sumelor datorate bugetului de stat cu orice titlu, fiind de competența organelor fiscale, fără ca fapta să poată fi inclusă în sfera ilicitului penal.

De asemenea, o soluție de clasare se va dispune și sub aspectul și infracțiunii de spălare de bani (…), cu privire la care se urmărirea penală, conform ordonanțelor din 1 aprilie 2018, respectiv 13 ianuarie 2020, organele de cercetare penală din cadrul IPJ Olt – SICE, cu motivarea că, în cauză s-a pretins că infracțiunea de spălare a banilor ar fi o infracțiune subsidiară celei de evaziune fiscală ori, câtă vreme infracțiunea principală, respectiv aceea de evaziune fiscală, nu subzistă, nu poate subzista nici cea subsidiară. Pe de altă parte, nu au fost identificate nici măcar indicii de existență ale acesteia, considerent pentru care soluția de clasare va fi fundamentată pe dispozițiile art 16, al. 1, lit. a, C.p.p.”, se arată în ordonanța prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Așa stând lucrurile, directorul general al ALCEDO SRL, Vincențiu Cremeneanu, cere acum IPJ Olt și Poliției Române să emită un comunicat de presă care să arate că dosarul a fost clasat și prin care oamenii legii să-și ceară scuze pentru disconfortul creat.

„Vă rugăm să emiteți un comunicat de presă similar celui din 26 februarie 2020, prin care să aduceți la cunoștința opiniei publice următoarele:

«Dosarul penal în care 26.02.2020, Polițiștii SICE din cadrul IPJ Olt, cu sprijinul DICE-IGPR și al polițiștilor de investigare a criminalității economice din țară, au efectuat 28 de percheziții, pe raza a 16 județe și a Municipiului București, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice, dosar în care se efectuau la acel moment cercetări sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, cu privire la  neînregistrarea în contabilitate a unor tranzacții În valoare morții aproximativ 79.796.000 lei a fost clasat prin Ordonanța prin procurorului parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care a constatat că societatea respectivă a înregistrat în contabilitate toate operațiunile comerciale și nu a fost identificat nici măcar un indiciu că sau spălat sume de bani.
Ne cerem Scuze tuturor pentru disconfortul creat»”, se arată în solicitarea transmisă de directorul general al companiei.

În măsura în care IPJ Olt și IGPR nu vor da curs respectivei solicitări, șefii ALCEDO spun că se vor adresa organelor abilitate „pentru a cerceta modul neprofesionist și tendențios în care a fost instrumentat acest dosar”.

Cei care au instrumentat dosarul respectiv se află acum la comanda IPJ Olt, dezvăluie reprezentanții companiei.

Ordonanța prin care a fost clasată cauza:

_________________

ALCEDO a fost înfiinţată în 1991 şi deţine cea mai mare reţea de distribuţie de produse de protecţia plantelor şi seminţe din România. De asemenea, este şi un jucător important pe piaţa de îngrăşăminte chimice.

Compania deţine un portofoliu mare de clienţi, lucrând pentru o treime din fermierii de pe piaţa românească. Este distribuitorul numărul 1 în România pentru numeroase companii internaţionale, fie că sunt din domeniul produselor fitosanitare, seminţe sau îngrăşăminte.

ALCEDO este deținută de Sumi Agro Europe LTD, care deține 98% din acțiuni și care este deținută, la rândul său, de Sumitomo Corporation, una dintre cele mai vechi și mari corporații din Japonia, cu 2% din participațiile ALCEDO.

Prezentă cu 116 subsidiare în 65 de țări, cu o cifră de afaceri de 80 de miliarde de euro anual şi 75.000 salariaţi, Sumitomo Corporation desfăşoară activităţi în mai multe domenii, precum: produse metal, sisteme de transport şi construcţii, mediu şi infrastructură, media, stil de viaţă aferent bunurilor şi serviciilor, resurse minerale, energii, produse chimice şi electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here