Apărătorii unuia dintre cei patru polițiști din Olt prinși cu mită, amenințați cu amenda de instanță. Ce s-a întâmplat

Apărătorii unuia dintre cei patru polițiști rutieri din Olt prinși, în urmă cu un an și jumătate, în timp ce primeau mită, au fost amenințați cu amenda judiciară de instanța de judecată la unul dintre recentele termene.

Celor doi apărători ai inculpatului Mircea Mihăiţă Coman, respectiv avocații Cătălin Moraru și Dana Bebe, li s-a pus în vedere că, atunci când nu pot fi prezenți în sala de judecată, nu își asigură substituirea, vor fi amendați.

„Pune în vedere apărătorilor aleşi ai acestui inculpat (Mircea Mihăiţă Coman – n.r.), avocaţilor Moraru Cătălin şi Dana Bebe, ca în situaţia în care nu se pot prezenta la termenul de judecată stabilit să-şi asigure substituirea, sub sancţiunea aplicării amenzii judiciare”, a precizat judecătorul la unul dintre recentele termene, la care cei doi apărători au absentat.

Agenții de poliție Elvis-Adrian Găneșanu, Mircea-Mihăiță Coman, Șerban-Octavian Enculeasa și Mircea Pană au fost prinși în flagrant delict, în 10 martie 2020, primind bani de la un investigator sub acoperire pentru a trece cu vederea încălcarea, de către acesta, a legislației rutiere.

Inițial, Tribunalul Olt a decis arestarea preventivă a inculpaților, dar Curtea de Apel Craiova, unde cei patru au contestat măsura, a decis că măsura controlului judiciar este cea corectă în cazul lor.

În 15 octombrie 2020, respingând, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de cei patru inculpaţi, Şerban Octavian Enculeasa, Elvis Adrian Găneşanu, Mirea Mihăiţă Coman și  Mircea Pană, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Olt a dispus începerea judecăţii cauzei. Inculpații au contestat decizia, iar Curtea de Apel Craiova le-a dat câștig de cauză, desființând în parte încheierea judecătorului de cameră preliminară și admițând, tot în parte, excepţiile invocate de inculpaţi cu privire la încălcarea principiului loialităţii administrării probelor.

Astfel, Curtea de Apel Craiova a constatat neregularitatea actului de sesizare a instanţei, respectiv rechizitoriul nr. 86/P/2019 din 6 mai 2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, hotărând restituirea cauzei „în vederea remedierii neregularităţilor actului de sesizare a instanţei de judecată în ceea ce priveşte stabilirea obiectului și limitelor judecăţii”.

Totodată, magistrații craioveni au dispus „excluderea mijloacelor de probă a căror loialitate a fost contestată, precum şi îndepărtarea fizică de la dosarul cauzei a procesului verbal încheiat la 02 decembrie 2019 la sediul DGA – Bucureşti (fil. 106 vol.I dup), a procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 10 martie 2020 (fil. 121-122 vol I dup) şi a procesului verbal de vizionare din 10 martie 2021 (fil. 123 vol.I dup)”, adică probele pe care se construise întregul dosar.

În lumina acestor decizii, cei patru inculpați au scăpat și de controlul judiciar.

În acest context, la Tribunalul Olt a fost înregistrat un alt dosar, sub numărul 813/104/2021, după ce procurorii au retrimis instanței rechizitoriul, de data aceasta cu mult mai subțire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here