Criză politică în România. PNL și UDMR nu se grăbesc să accepte propunerile lui Cioloș

”Cronica unor negocieri eșuate” s-a scris miercuri, 13 octombrie, la întâlnirea pe care premierul desemnat, Dacian Cioloș, a avut-o cu foștii parteneri de guvernare.

Premierul desemnat a anunțat că își dorește un parteneriat, însă liberalii au declarat că nu îl vor în fruntea Guvernului și că au acceptat să se întâlnească doar “din curtoazie”.

Cu o treime din numărul de voturi necesare, Dacian Cioloș nu poate ajunge decât în opoziție.

După ce a fost desemnat de președinte să formeze Guvernul, Dacian Cioloș a anunțat că primii cu care vrea să discute sunt liderii coaliției de guvernare.

Discuția de miercuri a durat o oră și a fost un eșec. Deși a fost nominalizat de șeful statului, cu care PNL are o relație de colaborare, liberalii au spus că nu vor vota cu Guvern condus de Dacian Cioloș și nici nu vor accepta să facă parte din cabinetul sau. Florin Cîțu s-a dus la discuție fără mandat, doar ca să bifeze o formalitate.

Nici UDMR nu vrea refacerea coaliției, decât cu condiția ca la masa Guvernului să se așeze toți partenerii.

În aceste condiții, Dacian Cioloș nu are cum să adune o majoritate. Surse din USR susțin că, luni, cel mai probabil, premierul desemnat va veni cu un cabinet format din miniștri USR și PLUS, și cel mai probabil acesta va fi respins la votul din Parlament. USR speră să câștige astfel electorat, chiar dacă în final va rămâne în opoziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here