Anunț de ultimă oră pentru toți cei vaccinați! Ce trebuie să știe despre noua tulpină de COVID

Noua tulpină descoperită în Africa de Sud provoacă panică la nivel mondial, iar deja mai mult țări din Uniunea Europeană au anunțat măsuri împotriva celor care vin din acea zonă.

De asemenea, un virusolog sud-african a declarat că eficacitatea vaccinurilor existente este limitată împotriva noii variante.

„Încă ne gândim cum să obţinem o protecţie rezonabilă”, a precizat Madhi referitor la eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva noii variante B.1.1.529, în declaraţii pentru canalul de televiziune eNCA din Johannesburg.

Este probabil că vaccinurile existente vor fi mai puţin eficiente împotriva noii variante de coronavirus, a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă se tem că varianta de COVID-19 descoperită în Africa de Sud ar putea fi extrem de contagioasă din cauza unui număr neobişnuit de mare de mutaţii şi că ea ar putea trece probabil mai uşor prin scutul protector al vaccinurilor.

Declaraţiile virusologului sud-african survin în momentul în care mai multe guverne, printre care cele din Marea Britanie, Israel, Italia, Germania şi Austria, au anunţat restricţionarea curselor aeriene spre unele ţări din sudul Africii.

Oamenii de ştiinţă investighează măsura în care noua variantă ar putea afecta, de asemenea, diagnosticul, tratamentul şi campaniile de vaccinare anti-COVID-19.

Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, că CE propune suspendarea zborurilor care vin din Africa de Sud, pe fondul apariției noii tulpini a coronavirusului.

”Comisia Europeană propune, în strânsă cooperare cu statele mmembre (ale Uniunii Europene) să se activeze frâna de urgenţă în vederea întreruperii călătoriilor aeriene provenind din regiunea Africii australe, din cauza variantei B.1.1.529”, a notat Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene nu a precizat câte țări din sudul Africii sunt vizate.

De asemenea, un purtător de cuvânt al CE a declarat, pentru AFP, că ”situația este pe cale să evolueze foarte rapid. Noi vrem să ne asigurăm că facem maximum pentru a încetini răspândirea acestei variante”.

În acest timp, autoritățile de la Berlin și Roma au anunțat că vor refuza călătorii străini veniți din sudul Africii, începând de vineri seara, tot pe fondul apariției noii tulpini.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spah, a declarat că numai cetățenii germani vor avea voie să intre în țară, dacă vin din sudul Africii, aceștia urmând să stea în carantină timp de 14 zile. Tot acesta mai spune că Germania nu are nevoie de apariția noii tulpini pe teritoriu, subliniind că aceasta ar cauza și mai multe probleme.

Presa internațională mai scrie că și Marea Britanie a anunțat că toate zborurile care vin din Africa de Sud și din țările vecine acesteia, respectiv Namibia, Lesotho, Zimbabwe și Botswana, vor fi interzise începând de vineri, de la ora locală 12:00, respectiv ora 14:00 a României.

Mai mult, Franţa a luat decizia de a suspenda imediat sosirile din şapte ţări din Africa de Sud, după „descoperirea unei noi variante a (noului) coronavirus deosebit de îngrijorătoare”, anunţă vineri Guvernul, în timp ce Europa se închide treptat din această cauză.

Măsura respectivă se „aplică pe o perioadă de cel puţin 48 de ore” vizează totodată călători care provin din Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mzambic, Namibia şi Eswatini.

„Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile într-unul dintre aceste state sunt invitate să semnaleze acest lucru autorităţilor şi să efectueze cât mai rapid un test de depistare RT-PCR”, a transmis Matignonul.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here