Minivacanţă: Mai multe zile libere pentru acești angajați. Ce minivacanţe sunt în 2022

Guvernul ar urma să se reunească în şedinţă vineri, la Palatul Victoria, pe agenda de lucru aflându-se rectificarea bugetară şi acordarea unui zile libere în plus pentru bugetari.

Guvernul ia în calcul să declare 29 noiembrie zi liberă astfel încât bugetarii să benefieze de o minivacanță de cinci zile, spun surse guvernamentale.

Intenția Guvernului este de a realiza o ‘punte’ între weekend, Sfântul Andrei și 1 Decembrie astfel:

27 noiembrie, Sâmbătă
28 noiembrie, Duminică
29 noiembrie
30 noiembrie: Sfântul Andrei. Zi liberă legală
1 Decembrie: Ziua Națională a României. Zi liberă legală

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, cei care vor beneficia de ziua liberă pe 29 noiembrie sunt:

-personalul instituțiilor și autorităților publice. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi programul de lucru în așa fel ca până la data de 31 decembrie orele pierdute să fie recuperate.

– nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

– nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 și nici participanților în aceste procese.

Bugetarii vor beneficia de o minivacanţă la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Ziua de 29 noiembrie va fi recuperată prin prelungirea programului de lucru în instituţiile statului până la 31 decembrie 2021.

„Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în proiectul hotărârii.

Nu vor beneficia de zi liberă în data de 29 noiembrie angajaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

„Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul
instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai arată în document.

Proiectul de Hotărâre aduce şi unele clarificări cu privire la plăţile care au scadenţă în ziua de 29 noiembrie.

„În ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 29 noiembrie 2021.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2021.

Prin ordin al ministrului finanţelor se poate stabili şi desfăşurarea altor operaţiuni prin Trezoreria Statului.

Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

În 2022 sunt 15 sărbători legale, conform Codului Muncii. Din păcate, dintre acestea 6 vor fi în weekend și 9 în timpul săptămânii.

Zile libere de sarbatoare legala în care nu se lucreaza sunt:

– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.