Parlamentarii de Olt Siminica Mirea, Paul Stănescu, Marius Iancu și Emil Albotă vor modificarea Legii construcțiilor

Senatorii PSD de Olt Siminica Mirea și Paul Stănescu, dar și deputații Marius Iancu și Emil Albotă, Florin Barbu și Cătălin Grecu vor modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, astfel încât suprafețele aflate în extravilan, dar care fac obiectul unor construcții, mai ales al unor proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene nerambursabile, să fie trecute în intravilan.

În acest sens, demnitarii mai sus amintiți au inițiat un proiect de lege care a trecut de cele două camere ale parlamentului, fiind trimis la promulgare.

Până în anul 2018, Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii permitea amplasarea obiectivelor – construcţii agricole – în extravilan, fără obligaţia de a trece terenul din extravilan în intravilan, prin solicitarea PUZ, se arată în motivarea inițiativei legislative.

„Nu s-a ţinut cont în momentul modificării că aceste construcţii agricole în mod particular trebuie să ţină de zona extravilană a localităţilor (distanţe minime faţă de spaţiile de locuit, efecte de miros şi riscuri de biosecuritate).

De asemenea, nu s-a ţinut cont de faptul că aceste construcţii agricole fac obiectul unor proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene nerambursabile, existând pericolul blocării investiţiilor în agricultură şi neaccesarea acestor fonduri.

Faţă de cele prezentate, am elaborat propunerea legislativă, pe care o supunem spre dezbatere şi adoptare Parlamentului în procedură de urgenţă”, se mai precizează în motivarea actului normativ.

Iată modificarea propusă de parlamentarii de Olt:

La articolul 23 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se Introduce un nou alineat, alin (4), cu următorul cuprins:

„(4) Fac excepţie de la prevederile alin.(2) obiectivele de investiţie care servesc activităţilor agricole prevăzute la art.92 alin.(2) lit.c) şi e) şl alin.(3) din Legea fondului funciar nr.18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here