Au fost găsite soluții la criza prețurilor la energie: Noi plafonări de la 1 februarie. Facturile greșite, ștornate. Declarații Nicolae Ciucă

PSD, PNL și UDMR au bătut palma în prima ședință a coaliției din acest an. Măsurile de sprijin pentru românii afectați de criza energetică se vor aplica de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Prețul reglementat ar putea fi de 68 de bani pentru un kwh, în cazul energiei electrice și de 0,31 bani/kwh pentru gazele naturale. Firmele vor beneficia de scheme de ajutor.  

Astfel, marii consumatori ar putea primi și ei vouchere care să le compenseze 25% din cheltuielile legate de consumul de energie electrică.

Reprezentații ANRE s-au opus acestei scheme de ajutor, motivând că există riscul unor sancțiuni din parte Uniunii Europene. Pe de altă parte, reprezentantul ANRE au fost atacați de unii participanți la ședință, potrivit Realitatea Plus.

„La consumatori se va percepe 0.68 bani pe kwh. De asemenea pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat prețul la 1 leu / kwh. La gaz, plafonul va scădea de la 0,37, la 0,31 lei pe kwh, iar limita de consum pe 5 luni de zile va creste de la 1000 la 1500 de kwh. De asemenea se va aplica un discount de 40%! De la 33% la 40%, asigurandu-se astfel un preț de 0.221 lei per kwh. De asemenea pentru IMM-uri, școli, spitale,biserici industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kwh.

În același timp am luat decizia ca toate facturile să fie stornate să fie retrimise fără că oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități. Toate acestea se aplica de la 1 februarie până la data de 31 martie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă luni seară, după ședința coaliției.

Membrii coaliției ar fi ajuns la un acord ca până pe 31 martie prețul energiei electrice pentru abonații casnici să fie plafonat 0,68 lei/kwh, dar pentru un plafon de consum de cel mult o mie de kwh, urmând ca de la acea dată să între în vigoare o altă schemă, ale cărei detalii nu au fost încă stabilite.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here