COVID-ul se transformă într-o banală GRIPĂ. Deşi Omicron a pus stăpânire pe România, sunt mai puţine spitalizări şi cazuri grave decât în valul 4

Coronavirusul tinde să se transforme într-o gripă obişnuită. Deşi numărul infectărilor cu Omicron a crescut într-un mod alarmant, au fost raportate mai puţine spitalizări şi cazuri grave decât în valul patru.

COVID-ul se transformă într-o banală GRIPĂ, arată datele raportate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. Chiar dacă Omicron se răspândeşte de două ori mai repede decât Delta, se pare că persoanele infectate nu mai fac forme grave ale bolii, aşa cum se întâmpla în valurile anterioare.

Conform datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi de coronavirus a ajuns pe 16 ianuarie 2022 la 10.000, acesta fiind nivelul atins în valul patru la sfârşitul lunii septembrie 2021, început de octombrie. De asemenea, marţi, 18 ianuarie au fost raportate 16.760 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

Cu toate acestea, numărul persoanelor care ajung la spital este mult mai mic decât în valurile anterioare ale pandemiei. În prezent, în secțiile COVID sunt mai puțin de 4300 de pacienți. În valul 4, în perioada în care numărul infectărilor era asemănător, secțiile COVID înregistrau deja peste 10.000 de pacienți.

De asemenea, la un număr asemănător de infectări, în valul patru erau peste 1000 de pacienţi infectaţi în secţiile ATI. În prezent, sunt sub 500.

În data de 18 ianuarie 2022, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.630 paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 367 în București. La nivelul întregii țări sunt ocupate 487 paturi ATI COVID-19.

Cu toate acestea, Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, este de părere că presiunea maximă a valului 5 va fi în următoarele săptămâni.

„În momentul de față, la Institutul Matei Balș tulpina Omicron este predominantă. Și în general în București. Foarte probabil ca în următoarele săptămâni să fie peste tot în România. Din fericire, în mare parte sunt forme ușoare sau medii, procentul celor care ajung în Terapie Intensivă este mai mic, dar sigur că cei care sunt vulnerabili vor face și aceste forme severe. Din păcate, se transmite foarte ușor, ceea ce înseamnă că vom avea un număr mare de infecții, de oameni care trebuie să fie evaluați într-un timp scurt. Și aici vom avea o problemă, pentru că ar trebui să rezolvăm în parte, la nivel  de prespital, oamenii să nu ajungă la camerele de gardă și să fie o presiune greu de rezolvat. Observăm, în ultima săptămână, că tot mai mulți oameni vin la camera de gardă pentru evaluare”, a spus medicul Adrian Marinescu, la RFI.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here