Alexandru Rafila, anunț despre posibile cazuri de poliomielită sau difterie la refugiații din Ucraina, boli eradicate în România

Refugiații din Ucraina sunt supuși controlului medical pentru posibile cazuri de difterie și poliomielită, boli eradicate în România. Anunțul a fost făcut marți de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a anunțat, marți, că sunt investigate medical cazurile de persoane venite din Ucraina ce pot ridica suspiciune de poliomielită sau difterie, care sunt eradicate în România. Sunt vizați în special copiii. Potrivit ministrului Sănătății, populația Ucrainei, în special populația pediatrică, are acoperire vaccinală inferioară țărilor din Uniunea Europeană și, implicit, din România.

„Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola. Într-o populația mai puțin vaccinată, cum e cea din Ucraina, mă refer la cea pediatrică. Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. Există informații neoficiale despre cazurile de difterie. (…) Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”, a spus ministrul Alexandru Rafila, marți, în conferința de presă de la Ministerul Sănătății.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here