România are primul lot de peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu

Alexandru Rafila a anunțat că primul lot de pastile de iodură de potasiu a fost deja produs. Ministrul Sănătății spune însă că va fi dificil ca fiecare famillie din România să aibă acces rapid la iodură de potasiu.

Ministrul Sănătății, Alexandru rafila, a declarat, marți, că peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate, au fost deja produse. „Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu e vorba despre o medicaţie care se ia fără recomandare”, a avertizat ministrul.

„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o Hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de iodură de potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărei Direcții de Sănătate Publică”, a declarat, marți, Alexandru Rafila.

Ministrul a atras atenția că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a explicat ministrul Sănătății.

Utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot depăşi beneficiile, chiar şi în cazul unei expuneri la radiaţii.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu e vorba despre o medicaţie care se ia fără recomandare şi e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide şi să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăseşte, de altfel, şi la nivelul Institutului de Sănătate Publică, cantităţi limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot să depăşească beneficiile, chiar în cazul unei expuneri la radiaţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here