Un obuz a ucis 10 oameni care stăteau la coadă pentru pâine, în Cernihov. Navele ruse bombardează 4 localități de lângă Odesa

Este a 21-a zi de război în Ucraina, iar sirenele au sunat iar în mai multe orașe. În orașul Mariupol, trupele ruse țin ostatici 400 de medici și pacienți, spune primarul localității. Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul aliaților occidentali și i-a mulțumit lui Joe Biden pentru suportul de 13 miliarde de dolari al Statelor Unite. Se întâmplă în timp ce trei lideri europeni – prim-miniștrii Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei – au mers cu trenul până la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski și a-și arăta sprijinul.

Autorităţile ucrainene acuză că două treimi dintre rachetele lansate de trupele ruse în cursul invaziei din Ucraina au lovit clădiri civile, lăsând să se înţeleagă că acest lucru nu se datorează neapărat calculelor greşite ale armatei ruse, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Marţi seara, forţele ruse au lansat „rachete din bombardiere strategice şi rachete balistice Iskander deasupra Ucrainei. Ca rezultat, multe ţinte civile au fost avariate, ceea ce, din păcate, a devenit semnul distinctiv al armatei ruse, considerată ‘a doua cea mai puternică armată din lume’”, a declarat consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici într-o conferinţă de presă, potrivit Ukrinform.

Potrivit acestuia, forţele ucrainene au doborât „cel puţin trei avioane, un elicopter şi au interceptat mai multe rachete de croazieră” ruseşti, împotriva cărora forţele ucrainene au răspuns prin lansări de rachete.

„Propaganda de la Moscova susţine că armata rusă acţionează cu precizie chirurgicală, dar două treimi dintre rachete au lovit ţinte civile şi, aparent, acest lucru se face în mod deliberat”, a spus Arestovici.

Conform estimărilor Pentagonului, armata rusă a lansat „peste 900 de rachete de diferite tipuri şi dimensiuni” de la începutul invaziei în Ucraina, la 24 februarie, şi până luni, a indicat marţi un responsabil al Ministerului american al Apărării.

El a menţionat că tirurile cu rază lungă de acţiune s-au intensificat recent asupra oraşelor Mariupol, Kiev, Harkov, Cernihov, precum şi asupra altor centre urbane.

„Ceea ce vedem pe teren este un efort militar continuu de a îngenunchea aceste localităţi şi acest lucru se face acum tot mai violent, recurgându-se la tiruri de la mare distanţă, din ce în ce mai nediscriminatorii, dacă ne uităm la obiectivele lovite”, a afirmat oficialul citat, sub rezerva anonimatului.

Consiliul Europei a exclus oficial Rusia din cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent din cauza invaziei și a războiului din Ucraina.

Într-o declarație, Consiliul spune că „Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei de astăzi, după 26 de ani”. Drapelul Federației Ruse a fost dat jos din fața instituției europene.

Mișcarea are consecințe concrete, a informat ieri Reuters. Convenția privind drepturile omului va înceta să se aplice Rusiei, iar rușii nu vor mai putea face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva guvernului lor.

Conform forțelor armate ale Ucrainei, navele de război rusești din Marea Neagră au bombardat coasta ucraineană în zone din apropierea orașului Odesa.

Potrivit unei declarații postate pe pagina de Facebook a forțelor armate, localitățile Lebedivka, Sanzheika, Zatoka și Bilenke, care se află toate la aproximativ 30 de kilometri sud de orașul-port, au fost bombardate în ultimele 24 de ore.

Odesa este al treilea oraș ca mărime al țării și este considerată o țintă cheie a campaniei Rusiei în Ucraina.

Un atac de pe mare este foarte probabil, iar bombardarea țintelor de-a lungul coastei crește temerile că un astfel de asalt ar putea fi iminent.

Videoclipul geolocalizat de CNN a confirmat că un obuz sau o rachetă a lovit miercuri dimineață un grup de oameni care se aflau la coadă pentru pâine în orașul Cernihov, din nordul Ucrainei.

Un reporter local a spus că cel puțin 10 persoane au fost ucise. CNN nu poate verifica independent numărul victimelor.

În videoclip se pot vedea ceea ce par a fi corpuri fără viață întinse pe pământ, dar imaginile sunt neclare.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here