Ziua Mondială a Meteorologiei. Istoricul Stației Meteorologice Slatina/ Recorduri de temperatură și precipitații

Ziua Mondială a Meteorologiei marcheză activitatea pe care serviciile meteorologice şi hidrologice naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile.

Pe 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenția ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Un an mai târziu, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice.

O stație meteorologică a fost înființată și la Slatina, la 1 august 1976, și este poziționată în partea de nord a orașului, pe Dealul Viilor, strada Strehareți, la numărul 156.

Grație Centrul Meteorologic Regional OLTENIA, OLT-ALERT prezintă date amănunțite despre stația de la Slatina.

Stația Meteorogică Slatina a fost înființată la data de 01.08.1976, aflată în subordinea Direcției de Ape Olt – Râmnicu Vâlcea, Consiliul Național al Apelor (CNA). După anul 1989, se desfiinţează Direcţia Apelor şi se înfiinţează filiale teritoriale, astfel încât Stația Meteorologică Slatina se afla în subordinea Filialei Teritoriale Olt – Rîmnicu Vâlcea.

În anul 1999 activitatea de meteorologie a trecut de la Filiala Apele Române-Olt, Râmnicu Vâlcea la Centrul Meteorologic Regional Oltenia – Craiova, aflat în subordinea Institutului Național de Meteorologie, Hidrologie și Gospodărire a Apelor, din 24 martie 2004, când ia naștere Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dată fiind reorganizarea companiei naționale „Institutul Național de Meteorologie, Hidrologie și Gospodărire a Apelor” , trece în subordinea acesteia (ANM).

  • Începând cu anul 1976 la Stația Meteorologică Slatina s-au efectuat observații meteorologice și agrometeorologice cu aparatura clasică din dotare.
  • In data de 01.09.1976 la Stația Meteorologică Slatina începe programul de observații climatologice la orele: 01°°,07°°,13°°,19°° – experimental în același timp cu programul
  • In data de 01.1977 se trece la programul de 24 de ore se efectuează observații climatologice.
  • În 25.01.1977 se preia activitatea pluviometrică din județul Olt de la Stația Meteorologică Caracal cu 18 posturi pluviometrice amplasate în orașe, comune și sate de pe raza județului. Din anul 2003 actvitatea la posturile pluviometrice se restrânge în prezent pe raza județului Olt fiind activ postul pluviometric Drăgănești-Olt.
  • Începând cu data de 20.12.1977 se transmite experimental după nou cod în paralel cu cel vechi, iar în anul 1981 se transmit atât observațiile meteorologice cât și cele agrometeorologice după noul cod Synop FM12 VII
  • Pe data de 15.12.2001 se instaleaza stația meteorologică automată Maws Vaisala, iar în data de 01.2002 transmiterea datelor se face electronic.
  • La data de 12.2004 transmiterea datelor se face prin programul SIMIN CONSOLE.
  • In data de 19.07.2019 la Stația Meteorologică Slatina, stația automată a fost înlocuită cu noul tip VAISALA (arhitectura) Meteo

Fenomene climatice de risc

Fenomenul climatic de risc definește un fenomen cu un grad mare de periculozitate, care este oricând posibil să se producă, deci este de așteptat, chiar dacă nu se poate ști cu exactitate când și unde se va produce, cu ce intensitate și cu ce consecințe. Din această cauză, nu se poate anticipa nici cât de mare va fi riscul celui care a suportat fenomenul respectiv.

Efectele fenomenelor climatice de risc sunt determinate de intensitatea factorilor lor genetici, între care, rolul principal revine particularităților sezoneriere ale circulației generale a atmosferei, în interacțiune cu suprafața activă a Terrei. Ele sunt cu atât mai periculoase, cu cât contrastul termo-baric este mai mare și cu cât se produc mai mult în afara sezonului lor caracteristic.

Recordurile climatologice inregistrate de la inființarea stației meteorologice și până în prezent, au fost :

  • Temperatura maximă: 4 grade (24.07.2007)
  • Temperatura minimă: -24.0 grade (13.01.1985)
  • Precipitatii atmosferice , cantitatea maxima lunara : 200,8 l/mp (iulie 2005)
  • Precipitatii atmosferice, cantitatea maxima /24 h :104,8 l/mp (08.08.2002)

Pentru prevenirea apariției efectelor dăunătoare asupra mediului și populației ale acestor fenomene, este nevoie de modalități de organizare a autorităților locale în colaborare cu alte instituții pentru a le preîntâmpina și diminua, în timp util. Este necesară o acuratețe cât mai mare a prognozelor și definirea cât mai clară a fenomenelor climatice de risc. Prognoza pe termen lung, a probabilității manifestărilor fenomenelor climatice de risc este posibilă doar într-o formă generalizată.

Efectuarea de observații și măsurători meteorologice, conform standardelor Organizației Meteorologice Mondiale, ca parte a programului de Veghe Meteorologică Permanentă, cu scopul de a asigura protecția vieții și bunurilor populației; – furnizarea pe plan național și internațional de date meteorologice de suprafață provenite din observații și măsurători meteorologice; – datele provenite din observațiile și măsurătorile meteorologice efectuate la stațiile și posturile meteorologice sunt utilizate în timp real pentru analiza stării vremii și pentru crearea prognozelor meteorologice în cadrul Centrului Național de Prognoză și a prognozelor locale în cadrul Serviciului Regional de Prognoză a Vremii; Observarea continuă a aspectului vremii, prin acumularea de date și informații meteorologice, permite atât elaborarea de avertizări diagnostice la nivelul stațiilor și posturilor meteorologice pentru fenomenele meteorologice de risc, cât si diagnoza acestor fenomene meteorologice; – asigurarea alimentării bazei naționale de date meteorologice, cu ajutorul căreia sunt întocmite rapoarte și lucrări de cercetare pentru diverse cerințe naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.