Polițele încheiate la City Insurance expiră joi. Ce riscă șoferii care nu au schimbat asigurarea și cei loviți de ei în trafic

Apar riscuri suplimentare pe șoselele din România: joi expiră oficial, polițele de asigurare RCA de la City Insurance. Aproape o jumătate de milion mai erau active.

Dacă aveți ghinionul să fiți lovit de un șofer care nu și-a reînnoit polița până miercuri, atunci puteți să vă recuperați daunele doar în instanță. Pe de altă parte, cei care nu își fac o asigurare nouă riscă o amendă de până la două mii de lei.

Au trecut 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment în cazul City Insurance, așa că cele aproape 500 de mii de polițe de asigurare RCA existente pe piață nu vor mai fi valabile de joi încolo.

Clienții City pot solicita restul de bani până la data de expirare inițială a poliței. De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră în octombrie, își pot cere banii pentru cele 5 luni ramase. Unele companii de asigurări simplică procesul, iar șoferii își primesc despăgubirile în 7 zile.

Daniel Apostol, director de comunicare ASF: „Trebuie să meargă la Fondul de Garantare a Asiguraților și să solicite returnarea sumei aferente acestei perioade, rămasă neacoperită de la data de 12 mai încolo. Data limită este de 20 iulie”

Șoferii care nu încheie însă o altă poliță riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, dar și reținerea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare.

Situația se complică și pentru șoferii loviți în trafic de o mașină fără polița nouă. Ei nu vor mai fi acoperiți de polița de la City Insurance, așa că vor primi despăgubiri doar dacă accidentul s-a soldat și cu victime. Vinovații vor plăti totul, dar numai după un proces complicat.

Mădălin Roșu, Biroul Asiguratorilor din România: „Pe lângă faptul că riscă o amendă, în cazul în care produc un accident rutier nu au un garant în spate, nu vine o companie de asigurări să plătească despăgubirea. Și fie vor plăti direct din buzunar, fie dosarul respectiv va fi instrumentat de către biroul asiguratorilor auto pentru persoana neasigurată, dar ulterior se va face regres împotriva vinovatului de drept”

Victor Staer, broker: „Cu siguranță au fost numere mai mari de clienți pentru că noi am informat toți clienții nostri care aveau polițe la City Insurance cu valabilitate de dupa 11 mai. În ultimele zile a fost un flux semnificativ mai mare, dar nimic care să nu poate să fie gestionat”.

În luna septembrie, când ASF i-a retras autorizaţia, City Insurance avea emise peste două milioane şi jumătate de poliţe RCA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here