Condamnări în dosarul de cămătărie și șantaj al grupării Oacă din Caracal. Ani grei de pușcărie pentru inculpați

Nicușor Oacă

Tribunalul Olt, în calitate de primă instanță, a pronunțat, recent, sentința în dosarul de cămătărie și șantaj pentru care gruparea din Caracal condusă de Nicușor Oacă a fost trimisă în judecată de DIICOT.

Astfel, Nicușor-Daniel Oacă a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru  constituirea unui grup infracţional organizat și pentru cămătărie.

La cea mai mare pedeapsă a fost condamnat Dragoș-Măru Bran, care va avea de ispășit 13 ani şi 1349 de zile închisoare, în regim de detenţie, pentru organizarea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.

Pentru săvârșirea acelorași infracțiuni, Nicuşor Camen a fost condamnat la 8 ani după gratii.

Cătălin George Predescu a luat, și el, 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, Florea Pîrlogea are de ispășit 3 ani și 8 luni de închisoare, iar Mircea-Adrian Predescu – 3 ani de închisoare cu executare – toți trei pentru grup infracțional organizat și camătă.

Trei dintre victimele grupării s-au constituit și parte civilă, astfel încât inculpații trebuie să le plătească sute de mii de euro, parte din sume ca dobânzi plătite de victime la banii împrumutați de la grupare, parte ca despăgubiri morale.

Sentința nu este definitivă, inculpații având drept să formuleze apel în termen 10 zile de la comunicare.

Dosarul de cămătărie și șantaj în care Nicușor Daniel Oacă a fost anchetat alături de Dragoș Măru Bran, Cătălin George Predescu, Florea Pîrlogea, Nicușor Camen și Mircea Adrian Predescu, a fost trimis în instanță de DIICOT în noiembrie 2019. Doi dintre inculpați, respectiv Dragoș Măru Bran, Cătălin George Predescu, au fost judecați în arest preventiv, în vreme ce Nicușor Oacă și Florea Pîrlogea au fost plasați sub control judiciar.

Cauza a ajuns în instanță după ce, în 3 aprilie 2019, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au efectuat 32 de percheziții pe raza mai multor localități din Olt, la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de persoane, proxenetism și cămătărie. 78 de persoane au fost duse, atunci, la audieri.

Descinderile au avut loc pe raza municipiului Caracal și a comunelor Traian, Redea, Drăghiceni, Fărcaşele şi Tia Mare.

În urma cercetărilor a reieşit faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane violente ar fi constituit un grup infracţional organizat. Acestea acordau împrumuturi cu dobânzi între 20% și 100% lunar, iar pentru a recupera sumele de bani, recurgeau la ameninţări, şantaj şi lipsire de libertate în mod ilegal a persoanelor vătămate.

În acest dosar a fost implicat şi Dan Dumitrescu, poliţistul din Caracal care, în luna august 2019, a fost destituit. Ulterior, în noiembrie, el și-a reluat atribuțiile în Poliție după ce a obţinut în instanţă suspendarea dispoziţiei prin care a fost destituit, până la finalizarea procesului pe care l-a intentat Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cerând anularea acestui act administrativ – proces câștigat, de altfel, de omul legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here