19 mai, zi importantă pentru toți credincioșii creștin-ortodocși. Ce sfânt este pomenit în calendar

Astăzi este pomenit în calendar Sfântul Patrichie, episcop al Prusei din Asia.

Sfântul Patrichie a viețuit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetăți, a convertit multe persoane la credință în Hristos. În timpul împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți. Sfântul, fiind aruncat, a strigat: „Doamne Iisuse Hristoase, ajută robului Tău!” Când l-au aruncat și a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei de față, în vreme ce el a ieșit nevătămat. În urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul cu toporul, asemeni și preoților Acachie, Menandru și Polien.

Troparul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin ține toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată că o nebiruită.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Cuviosului Memnon;
– Sfântului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
– Sfântului Mucenic Arolot;
– Sfintei Chiriachi;
– Sfintei Mucenite Teotimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here