Principalii generali din SUA și Rusia au purtat o primă discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Principalul ofițer militar al SUA, generalul Mark Milley, a discutat la telefon cu șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valery Gerasimov, a anunțat joi Pentagonul, marcând astfel prima conversație dintre cei doi după începutul invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.

Principalii generali din SUA și Rusia, la prima discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina

„Liderii militari au discutat diverse probleme legate de securitate și au convenit să mențină deschise liniile de comunicare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Mark Milley, șeful Statului Major al SUA.

„În conformitate cu practica anterioară, detaliile specifice ale conversației vor rămâne private”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Partea americană nu a menționat în mod explicit vreunul dintre subiectele abordate de cei doi generali.

De partea cealaltă, potrivit agenției de presă RIA, Ministerul rus al apărării a spus că au fost discutate chestiuni de „interes comun”, inclusiv situația din Ucraina.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, vorbise și el cu omologul său săptămâna trecută, când oficialul american cerea un acord de încetare imediată a focului în Ucraina.

SUA și Rusia au stabilit o linie de comunicare de la începutul invaziei în Ucraina, astfel încât să prevină erori de calcul și extinderea conflictului.

Generalul Tod Wolters, comandantul forțelor americane din Europa, declara joi la Bruxelles că speră că discuția dintre Milley și Gerasimov va reprezenta un pas înainte către o soluție diplomatică pentru războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, frontul diplomatic nu se bucură de un tempo prea bun, la aproape trei luni de la momentul în care Federația Rusă lansa o nouă agresiune armată împotriva Ucrainei, una care a provocat mii de morți și de răniți, a transformat orașele ucrainene în ruine și a forțat peste cinci milioane de persoane să se refugieze în străinătate.

Sursa (text și foto): b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here